Büyüme rakamları açıklandı

Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 ile beklentilerin üzerinde büyüdü.

Büyüme rakamları açıklandı

Ekonomide ikinci çeyrek büyüme performansı belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde GSYH büyümesi yüzde 3,8 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. CNBC-e anketinde büyümenin yüzde 3,3 olması bekleniyordu.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 artış kaydetti. İlk çeyrek büyümesi yüzde 2,3'ten yüzde 2,5'e revize edildi.

KİŞİ BAŞI GELİR 10 BİN 391 DOLAR

Kişi başına gayrisafi yurtiçi hasıla değeri 2014 yılında cari fiyatlarla 22 bin 722 TL, ABD doları cinsinden 10 bin 390 dolar olarak hesaplandı.

TÜKETİM YÜZDE 5,6 ARTTI

Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, yüzde 5,6’lık artışla 21 milyar 39 milyon TL oldu. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 7,2’lik artışla 3 milyar 515 milyon TL olarak gerçekleşti. Gayrisafi sabit sermaye oluşumu, yüzde 9,7’lik artışla 8 milyar 281 milyon TL oldu.

İHRACAT YÜZDE 2,1 AZALDI

Mal ve hizmet ihracatı, yüzde 2,1’lik azalışla 8 milyar 394 milyon TL oldu. Mal ve hizmet ithalatı, yüzde 1,6’lık artışla 9 milyar 128 milyon TL olarak gerçekleşti.

BÜYÜMEYİ ÖZEL SEKTÖR SIRTLADI

Yılın ikinci çeyreğinde kamu sektörü yüzde 1 büyürken, özel sektör yüzde 11,4 büyüme kaydetti.

MALİYE BAKANI ŞİMŞEK'TEN BÜYÜME AÇIKLAMASI

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2'nci çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Şimşek, siyasi belirsizlik nedeniyle ertelenen yatırım, küresel finansal piyasalarda dalgalanma, artan jeopolitik gerginlikler ile AB'deki durgunluğun yılın ilk yarısında ekonomik büyümeyi sınırladığını söyledi.

Bakan Şimşek, siyasi belirsizlik ve olumsuz dış konjonktür nedeniyle büyümenin OVP’deki yüzde 4’ün altında kalmasının muhtemel olduğunu belirtti.

Şimşek, "Otomotiv, konut ve beyaz eşya gibi temel sektörlerdeki güçlü satış trendi ekonominin 3.çeyrekte ılımlı da olsa büyümeye devam edeceğini gösteriyor" dedi.

Maliye Bakanı, orta-uzun vadede sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına geçebilmek için öncelikli yapısal reformların hızla uygulamaya konulması gerektiğini vurguladı.

Sayfa Yükleniyor...