Çalışacak eleman bulamıyorlar

Danimarka'da kalifiye eleman açığı ülkede yeni bir sorunu ortaya çıkardı. Bazı şirketler çalışacak kişi bulamadığı için aldığı siparişleri ertelemek zorunda kalıyor. Ekonomistler, işgücü açığının sürmesi durumunda büyümenin "duvara toslayacağı" uyarısını yaptı.

Çalışacak eleman bulamıyorlar

Birçok ülke işsizliğin yüksekliğiyle boğuşurken Danimarka farklı bir sorunla karşı karşıya.

İstihdam konusunda "altın çağını" yaşayan ülkede çalışmak için kalifiye eleman bulma konusunda sıkıntı yaşanıyor.

Danimarka'da traktörler için parça üretimi yapan Sjorring Maskinfabrik firması aldığı yarım milyon euroluk bir siparişi devreye sokabilmek için aylarca kalifiye eleman bulamadı.

Şirketin CFO'su Peter Enevoldsen "Daha fazla kalifiye çalışana ihtiyacımız var ancak bulamıyoruz. Eğer işgücü açığı devam ederse bu büyümeyi etkileyebilir" açıklaması yaptı.

HANGİ SEKTÖRLERDE İŞ AÇIĞI VAR?

Ülkede iş açığının bulunduğu alanlar bilgi teknolojileri uzmanı, bilgisayar uzmanları, mühendisler, marangozlar, elektrikçiler.

Ülkede ilaçtan endüstriyel ürünlere kadar çeşitli ürünlerin üretiminde çalışan 6 milyona yakın kişi bulunuyor.

Çalışacak eleman bulamıyorlar - 1

BÜYÜME "DUVARA TOSLAYABİLİR"

Durgunluk döneminin ardından Danimarka'da işsizlik oranı yüzde 4,3 düzeyinde. Ülke geçen yıl yüzde 1,2 büyüme kaydetti. Ancak ekonomistler, birçok sektörde çalışan talebinin arttığını ve bu nedenle büyümenin "duvara toslayabileceği" konusunda uyarıyor.

Bazı şirketler de yurtdışından çalışanlar alıyor. Bunlardan biri olan teknoloji tabanlı eğitim şirketi olan Clio Online, Ukrayna'dan 20 programcıyı eğiterek bünyesine kattı.

MERKEZ BANKASI DA KAYGILI

Danimarka Merkez Bankası işgücü açığının enflasyona etkisini yakından takip ediyor. Ülkede maaşlar çoğunlukla sendikaların toplu sözleşmeleriyle belirleniyor. Ancak teknoloji ve sanayi şirketlerinde maaşlarda yükseliş dikkat çekiyor.

HÜKÜMET ARAYIŞTA

Hükümet bu sorunu gidermek için kıdemli çalışanların uzun süreli çalışması ve AB ülkelerinden daha fazla istihdam sağlanmasına yönelik önlemler aldı. AB ülkesi vatandaşlarının vizesiz ülkede çalışmasının önü açıldı.

Hükümet erken emeklileri ve öğrencileri teşvik etmenin yollarını arıyor. İşletmeler, okullarda teknoloji ve mesleki becerilerin öğretilmesini yoğunlaştırmak için kulis yapıyorlar.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Danimarka
  • Ekonomi
  • Dünya Ekonomisi

Sayfa Yükleniyor...