Cami Mimarisi Fikir Yarışması

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, hayatı boyunca, aralarında Selimiye ve Süleymaniye camilerinin de bulunduğu, 84'ü cami 364 eser yapan Mimar Sinan anısına ''Cami Mimarisi Üzerine Fikir Yarışması'' düzenledi.

Cami Mimarisi Fikir Yarışması

Serbest, ulusal ve tek kademeli mimarlık yarışması için başvurular, 30 Mart'a kadar alınacak. Yarışma kapsamında, mimarlar, herhangi bir yerden bağımsız olarak, 500 kişilik kapalı ibadet mekanına sahip bir camiye ilişkin proje önerilerini sunacak.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin yarışmaya ilişkin Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ilanında, kullanılma biçimi, toplumsal hayatın içindeki yeri, kentin katmanları ile ilişkileri, kuralları, kalıpları, geleneksel ya da yeni eğilimleri yansıtma kapasiteleri açısından camilerin özgün ve önemli yapı türleri olduklarına dikkat çekilirken, buna karşın yakın zamanda gerçekleştirilen örneklerin bu niteliklere uygun yapılar olmadığı belirtildi. Olağan üstü geleneksel örneklerin olduğu bir coğrafyada, son zamanlarda yapılan çok az sayıdaki iyi örneğin yanı sıra ''en hafif deyimiyle iç karartıcı'' örneklerin de yer aldığına işaret edilen ilanda, ''cami konusunu kendi özgün koşulları içinde tartışmaya açmak ve bu konudaki pırıltılı düşüncelerin yapısal ipuçlarına ulaşmak'' amacıyla bu fikir yarışmasının düzenlendiği kaydedildi.

İlana göre, bu nedenle cami konusu, ''yerden bağımsız'' olarak ele alındı. Kesin ve keskin kuralları olan bir konuda ''zamanın ruhunu'' taşıyan özgün örneklere ulaşmanın mümkün olduğu belirtilen ilanda, bu amaçla ''500 kişilik kapalı ibadet mekanına sahip bir caminin hangi yapısal ya da işlevsel eklerle ele alınacağının yarışmacılara bırakıldığı'' vurgulanıyor. 

İlanda, ''Kubbe, kemer, minare, mimber, kürsü, mihrap, son cemaat yeri, avlu gibi yapısal ya da mekansal özelliklerin yanı sıra Vakit Namazları, Bayram, Cuma, Cenaze, Teravih Namazları gibi asıl kullanım amaçları açısından ele alınacak olan caminin toplumsal hayatın bir parçası olma boyutu da dikkate değer bir konudur'' dendi.

Yarışmaya katılacak projelerin ekip temsilcisinin mimar olması ve ekipte yer alan tüm yarışmacıların ilgili meslek odalarına kayıtlı olmaları, jüri üyelerinin akrabası, danışmanı, yardımcısı ve çalışanı olmaması gerekiyor.

Yarışmacılar, şartname alarak isim ve adreslerini yarışma raportörlüğüne kaydettirecek. Şartname bedeli 100 lira olarak belirlendi. Yarışmaya ilişkin sorular, 1 Mart'a kadar yanıtlanacak. Yarışma için projeler 30 Mart günü saat 17.00'ye kadar teslim edilecek ve bu süre kesin olarak uzatılmayacak.

Sinan günleri 2010 etkinlikleri kapsamında Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kadir Has Kongre ve Sergi Merkezi’nde 6 Nisan'da bir kolokyum düzenlenecek ve yarışma sonuçlandıktan sonra projeler, bir hafta süreyle burada sergilenecek.

Yarışma jürisinde,  Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, ODTÜ Mimarlık Fak. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vacit İmamoğlu, Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Hakan Mahiroğlu'nun da aralarında bulunduğu 5 kişi danışman üye olarak bulunacak. Jüri ise Yıldız Teknik Üni. Mimarlık  Fak. Dekanı Prof. Dr. Zekai Görgülü başkanlığında 5 kişiden oluşacak.

Yarışma sonucunda belirlenecek 6 ödüle, 20'şer bin liralık ''eşdeğer ödül'' verilecek.

Sayfa Yükleniyor...