Çarklar Ekim'de durdu

Sanayi üretimi Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.7 azaldı.

Çarklar Ekim'de durdu

Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi Ekim'de eksi çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi üretim endeksi Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.7 azaldı. Ortalama sanayi üretim artışı yılın ilk 10 ayında yüzde 2.1 oldu.

CNBC-e anketinde üretimin yüzde 1.9 daralması bekleniyordu. Sanayi üretimi bir önceki yıl aynı döneme denk gelen Ekim 2011'de yüzde 7.5 artmıştı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.6, takvim etkisinden arındırılmış endeks ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.9 azaldı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2012 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3.9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5.9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 5.1 azaldı.

Toplam sanayi üretimi, bu yılın Ocak ayında yüzde 1.5, Şubat'ta yüzde 4.4, Mart'ta yüzde 2.6, Nisan'da yüzde 1.5, Mayıs'ta yüzde 5.9, Haziran'da yüzde 3, Temmuz'da yüzde 3.3 artmış, Ağustos'ta yüzde 1.8 azalmış, Eylül'de ise yüzde 6.2 artış göstermişti.

Sayfa Yükleniyor...