Çekirdek ailenin açlık sınırı 852 lira

Türk-İş, Nisan ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 852,50 TL, yoksulluk sınırını ise 2 bin 776,86 TL olarak hesapladı.

Türk-İş'ten yapılan yazılı açıklamada, konfederasyon tarafından yapılan açlık, yoksulluk sınırı araştırması sonuçlarına yer verildi.

Nisan ayı itibarıyla dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken harcama tutarının (açlık sınırı) 852,50 TL olarak hesaplandığı kaydedilen açıklamada, gıda harcamasının yanı sıra giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama tutarının (yoksulluk sınırı) ise 2 bin 776,86 TL olduğu ifade edildi.

Açıklamada, ''Temel mal ve hizmetlerdeki fiyat artışları nedeniyle çalışanlar bir yıl öncesine göre 372 lira daha fazla harcama yapmak durumundadır. Sadece mutfak harcamasına aynı dönemde gelen ek yük ise 104 liradır. Yılbaşına göre sadece dört ay itibarıyla açlık sınırı tutarı 58 lira ve yoksulluk sınırı tutarı 189 lira artış göstermiştir'' denildi.

Açlık ve yoksulluğun Türkiye'de önemli bir sorun olmaya devam ettiği savunulan açıklamada, ''Ülkenin gündemi, yasalar ve anayasa değişmekte fakat geniş halk kesimlerinin yaşama koşulları aynı kalmaktadır. Çoğu çalışan ve emekli için bir günlük gelirinin bir kilogram et almaya yetmediği ülkemizde 'insan onuruna yakışır yaşam' arayışları sürekli olarak hayal kırıklığıyla sonuçlanmaktadır'' görüşüne yer verildi.

Açıklamaya göre, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,87 oranında artarken, gıda enflasyonunda 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 15,46 olarak gerçekleşti.

Sayfa Yükleniyor...