Cep telefonuna kredi kartıyla taksit geri geliyor

Kredi kartlarındaki taksit sınırlamalarının esnetileceğinin açıklanması üzerine kredi kartına taksitli satışı yapılamayan cep telefonundaki taksit yasak kalkıyor.

Cep telefonuna kredi kartıyla taksit geri geliyor

Cep telefonuna taksit yasağı kalkıyor.

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'in hem tüketici kredileri hem de kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasıyla ilgili bir çalışma yaptıklarını belirtmesi üzerine kredi kartına taksitli satışı yapılamayan cep telefonundaki yasağın kalkma durumu gündeme geldi.

Milliyet Gazetesi’nden Kadife Şahin’in haberine göre; İki yıl önce iç tüketimi kısıtlamak ve cari açığın büyümesinin önüne geçmek için kredi kartı ve bireysel tüketici kredilerine getirilen sınırlamalarda gevşemeye gidiliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), yürüttüğü çalışmalara göre kredi kartına taksitli satışı yapılamayan cep telefonundaki yasak kalkıyor.

Tüketiciler yapılacak düzenleme ile kredi kartlarıyla cep telefonu satın alabilecek. 2014 yılında getirilen tedbirlerle gıda, akaryakıt, cep telefonu ve restoran olmak üzere dört alanda yapılan harcamalarda kredi kartı taksitleri yasaklanmıştı.

O dönemden önce 60 aya kadar olan bireysel tüketici (destek ve ihtiyaç kredileri) kredisi vadeleri de 36 ay vade ile sınırlandırılmıştı.

BDDK, kredi kartı ile yapılan harcamalarda genel taksit sayısını maksimum olarak dokuz ile sınırlandırmıştı. Elektrikli ve elektronik eşya, bilgisayar, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculukla ilgili işlemlerde taksit sayısı 6, beyaz eşya ve mobilya satışında is 9 ay ile kısıtlanmıştı. Gıda, akaryakıt restoran ve cep telefonu satışlarında taksitlendirme kaldırılmıştı. Konut kredileri hariç tüketici kredilerinin vadesi ise 36 ay, taşıt kredilerinin vadesi ise 48 ay ile kısıtlanmıştı.

12 AY EKSTRA VADE

Şimdi başlatılan yeni düzenleme çalışmalarıyla başta cep telefonu olmak üzere bazı alanlardaki kredi kartı taksit yasağının kaldırılması, taksit sayılarının artırılması ve tüketici kredilerindeki 36 ay sınırlandırılmasının da 48 aya çıkarılması bekleniyor.

BDDK nezdinde hükümet tarafından başlatılan yeni çalışmalara ilişkin bilgilerine başvurduğumuz bankacılar, cep telefonunda yasak olan taksitli kredi kartı satışlarının kaldırılacağını ifade ettiler. 

KOBİ’LER RAHATLAR

Bankacılık sektörü, Türkiye’deki bireysel kredilerin yüzde 30’nun aslında birey tarafından alınmış KOBİ (küçük ve orta ölçekli işletme) kredisi olduğunu belirtiyor. Sektöre göre kredi kartı ve bireysel kredi kullanımındaki kısıtlamaların esnetilmesi küçük şirketleri rahatlatacak.

Kredi kartında taksit sayısının artırılmasından çok minimum ödeme oranının düşürülmesinin etkili olacağını belirten bir bankacı, “Dünyanın hiçbir ülkesinde gelen ekstrenin yüzde 30’u ödenir diye bir şey yok. Bu oran dünyada 10’dur” dedi. Bankacı tüketici kredilerinin vadesinin 36 aydan 48 aya çıkarılmasının ise tüketicilerin kredi kullanım tutarlarını yükselteceğini, örneğin kısıtlamalarla 10 bin liradan 6 bin liraya düşen bireysel kredi tutarının yeniden yükseleceğini ifade etti.

KREDİ NOTU DEĞİŞMESİN

Bankaların kredi ve kredi kartı verirken dikkate aldıkları bireylerin kredi puanlarına yönelik de çalışma yapılması planlanıyor. Ancak bankalar, Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) kayıtlarını tuttuğu bu sicillere yönelik olarak yeniden bir düzenlemeye gidilmesine sıcak bakmıyorlar. Bunun kısa vadeli bir rahatlama yaratacağını belirten bankacılar, kısa süre sonra ödeme zorluğu çeken kişilerin tekrar aynı zorluğa düştüklerine dikkat çekiyor.

ZORLUĞA DÜŞENLER İÇİN ÇALIŞMA

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben tüketici kredileri ve kredi kartları kullanımlarına ilişkin çalışma yaptıklarını açıkladı. Akben, konunun Finansal İstikrar Komitesi’nde (FİK) tartışıldığını ve çalışma yapılması kararı alındığını söyledi. Her iki konuda da ödemelerin esnetilebilmesi çalışmalarının bulunduğunu belirten Akben, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Türkiye Bankalar Birliği başta olmak üzere diğer ilgili kurumlarla birlikte çalışıyoruz. Detaylı çalışma en kısa sürede tamamlanacak” dedi. Akben, kredi kartları konusunda da, “Gecikmeye düşen alacaklarla ilgili de yapılandırmaya yönelik bir çalışma içerisindeyiz” dedi.

BAKAN TÜFENKCİ: KARAR 20 GÜN İÇİNDE

Öte yandan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de, kredi kartlarında taksit ile ilgili düzenlemeye yönelik kararın 20 gün içerisinde alınacağını söyledi.

SEKTÖR BU KARARI BEKLİYOR

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi, yaklaşık 4 ay önce Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunu (BDDK) ziyaret ettiklerini, görüşmede cep telefonu satışlarına 4 ya da 6 aya kadar taksit imkanı sunulmasıyla ilgili taleplerini dile getirdiklerini, yetkililerin de konuyu inceleyip değerlendireceklerini söylediğini ifade etti.

Ekşi, cep telefonu satışlarının kredi kartı ile yapılması durumunda sektördeki satışların artacağını belirterek, "Tüketiciler, cep telefonu almak için tüketici kredisi alıyordu. Bu biraz daha rahatlar, tüketicinin işi daha kolaylaşır, kredi kartı ile alma imkanı doğar." dedi. 

"YURT DIŞINDAN ALIMLAR YURT İÇİNE DÖNEBİLİR"

Taksit yasağının kalkmasının yurt dışından getirilen telefonları da etkileyeceğini ifade eden Ekşi, tüketicilerin cep telefonunu yurt dışından getirmek yerine Türkiye'den taksitle almayı tercih edebileceğini söyledi.

Sinan Ekşi, "Yani cep telefonu alımları yurt içine dönebilir. Böylece tüketici için alımda daha büyük bir kolaylık olacak. Tüketici, bürokrasi ile de uğraşmayacak." diye konuştu.

"SATIŞLAR YÜZDE 20 AZALDI"

Şu anda cep telefonu piyasasında bir daralma olduğuna işaret eden Ekşi, şunları kaydetti:

"Pazarımız son 3-4 aydır yaklaşık yüzde 20-25 civarında daralmıştı. Bu daralma bir şekilde eski halini alır diye ümit ediyoruz. Aylık satışlarımız 1 milyon 500 bin civarında iken, en son gelen datalarda bu rakam 1 milyon 200 bine kadar inmiş durumdaydı. Taksit yasağının kalkması ile sektördeki satışlar da artar."

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Teknoloji
  • Ekonomi
  • Cep telefonu

Sayfa Yükleniyor...