Çin altında liderliğe oynuyor

Çin, bu yıl Hindistan'ı geçerek dünyanın en büyük altın piyasası olmaya hazırlanıyor.

Çin altında liderliğe oynuyor

Londra merkezli Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) yıllık raporunda, Çin'de geçen yıl satın alınan altın miktarının önceki yıla göre yüzde 20 artarak 770 tona ulaştığı belirtildi.

Çin, böylece geçen yıl 933 ton altın satın alan Hindistan'ı takip etti.

Raporda, ''Çin, muhtemelen 2012 yılında ilk kez dünyanın en büyük altın piyasası olacak'' denildi.

WGC, geçen yıl küresel çapta satın alınan altın miktarının yüzde 0,4 artışla 4,0671 tona ulaştığını ve bunun bedelinin 205,5 milyar doları bulduğunu kaydetti.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'de gelirin artması, altın mücevheratı ve diğer lüks mallara olan talebi artırdı.

WGC'nin raporunda, Çin'in geçen yıl, her çeyrekte talebin yükselmesinden dolayı altın mücevheratında, ikinci çeyrekte dünyanın en büyük piyasası olduğu belirtildi.

Çin'de yatırım seçeneklerinin eksikliği yüzünden altın çubuk ve diğer altın ürünlerine yoğun talep bulunuyor.

WGC Genel Müdürü Albert Cheng, ''Çin'de yatırım için iki ana seçenek borsa ve emlak piyasasının yetersiz performansının yatırım aracı olarak altına olan talebi desteklediğini'' ifade etti.

Hindistan'da, geçen yılın ikinci yarısında, bu ülkenin para birimi rupinin değerinin düşük olmasının altını daha pahalı hale getirmesi nedeniyle altın mücevheratına talebi düşürdüğü kaydedildi.

Cheng, geçen yıl yüksek enflasyonun alım gücünü düşürmesi nedeniyle Hintlilerin daha küçük miktarda altın satın almasına yol açtığını bildirdi.

Spot altının ons fiyatı geçen yıl Ağustos ayında 1.891,90 dolarla rekor seviyeye ulaşmıştı.

O dönemden bu yana değer kaybeden spot altının ons fiyatı dün New York borsasında Nisan ayı teslimi 1.728,10 dolardan kapandı.

Sayfa Yükleniyor...