Çin reform vaat etti

Çin Başbakanı Li Keqiang, önümüzdeki beş seneyi kapsayan 13'üncü Beş Yıllık Kalkınma Planı'nın başlıca hedeflerini açıkladı.

Çin reform vaat etti

Çin Başbakanı Li Keqiang, önümüzdeki beş seneyi kapsayan 13'üncü Beş Yıllık Kalkınma Planı'nın hedeflerini açıkladı.

Başbakan Li Keqiang, ekonomide büyümenin ortanın üstü seviyede korunacağını, büyüme hızının en az yüzde 6,5 düzeyinde tutulacağını, 2020 yılına kadar yurtiçi gayri safi hasıla ve kişi başına düşen gelirin 2010 yılına kıyasla iki kat artacağını belirtti. Li Keqiang, 2020'ye kadar gayri safi yurtiçi hasılanın 90 trilyon yuane ulaşacağını, kalkınmanın nitelik ve verimliliğinde gözle görülür artış kaydedileceğini söyledi.

İnovasyonun yönlendirici rolünün pekiştirileceğini vurgulayan Li Keqiang, 2020 yılına kadar ARGE harcamalarının gayri safi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 2,5'ye çıkarılacağını, bilim ve teknolojinin ekonomik büyümeye katkı oranının yüzde 60'a ulaşacağını kaydetti.

Li Keqiang, yeni tip kentleşme ve tarımsal modernleşmenin hızlandırılacağına, kentsel ve kırsal bölgelerin eşgüdüm içinde gelişmesinin ilerletileceğine ve bu bölgeler arasındaki farkın daraltılacağına işaret etti. Li Keqiang ayrıca, kentli nüfus oranının yüzde 60' ı bulacağına da dikkat çekti.

Li Keqiang, 2020'ye kadar yeşil üretim ve yaşam tarzına verilen ağırlığının arttırılacağını, ekolojinin iyileştirileceğini söyledi. Önümüzdeki beş yıl içinde birim başına su ve enerji tüketimiyle karbondioksit salınımında sırasıyla yüzde 23, yüzde 15 ve yüzde 18 azalmalar gerçekleştirileceğini taahhüt eden Li Keqiang, orman yüzölçümü oranının yüzde 23,04'e genişletileceğini, yıl içinde kaliteli hava günlerinin oranın yüzde 80'i bulacağını söyledi.

Li Keqiang, son olarak reform ve dışa açılmanın derinleştirileceğini, yeni kalkınma sisteminin oluşturulacağını ve halkın kalkınmada elde edilen sonuçlardan daha fazla yararlanmasının sağlanacağını belirtti.

'SERT İNİŞ YAŞANMAYACAK'

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komitesi Başkanı Xu Shaoshi, Çin ekonomisinde sert iniş yaşanmayacağını açıkladı.

Xu Shaoshi, 12. Çin Ulusal Halk Meclisi 4. Toplantısı çerçevesinde düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Xu, Çin ekonomisinin nispeten güçlü bir esnek iç destek alanına ve riskleri göğüsleme gücüne sahip olduğuna dikkat çekti.
Xu, Çin ekonomisinde ayrıca sağlam maddi zemin, büyük piyasa talebi, geniş kalkınma alanı, kalitesi yükseltilmiş üretim unsurları ve zengin makro düzenleme deneyimi olmak üzere 5 avantajlı koşul daha bulunduğunu dile getirdi.

Sözde "sert iniş" iddiasının çürüyeceğine işaret eden Xu, Çin ekonomisini rasyonel bir alanda tutabileceklerini ve kalkınma geleceğine tam güven beslediklerini de sözlerine ekledi.

MOODY’S’TEN AÇIKLAMA

Çin'in 2016 yılı için GSYH büyüme hedefini yüzde 6,5-7,0 olarak belirlemesini değerlendiren Moody's, bütçe açığı hedefinin GSYH'nın yüzde 3'ü seviyesine çıkarılmasının GSYH büyüme hedefinin yakalanmasına yardım edeceğini ifade etti.

Çin'de kamu borcunun, parasal genişleme devam ettirildikçe, kademeli şekilde artacağını öngören Moody's Başkan Yardımcısı Marie Diron, "Bu durum ekonomide kaldıracın daha da artacağına işaret ediyor" dedi.

Sayfa Yükleniyor...