'Çöp' sorunu bitiyor

Balıkesir'de ihale aşamasına gelen ''Katı Atık Depolama Tesisi'', 25 milyon euroya mal olacak.

Balıkesir Belediyesi Çevre Müdürü ve Katı Atık Depolama Merkezi projesi sorumlusu Ali Öztozlu, Balıkesir-Savaştepe yolu üzerinde hayata geçirilecek projenin, Balıkesir kent merkeziyle Susurluk, Bigadiç, İvrindi, Kepsut, Pamukçu ve Savaştepe belediyelerinin de çöp sorununa çözüm getireceğini belirtti.

Öztozlu, tesisin için gerekli kaynağın, yüzde 75'inin Avrupa Birliği (AB), yüzde 10'unun ise Çevre ve Orman Bakanlığı fonlarından tahsis edileceği belirterek, projenin Türkiye'de en çok hibe alan çöp projesi olduğunu vurguladı.

Balıkesir ve çevre ilçelerin en az 30 yıllık çöp sorununun proje sayesinde giderileceğini ifade eden Öztozlu, şu bilgileri verdi:

''Tesiste, geri kazanılabilir ambalaj atıkları cinslerine göre kağıt ve karton, plastik, metal gruplar şeklinde ayrılarak ham madde olarak kullanılmak üzere hazırlanacak. Tesisi kullanacak olan belediyelerce belirlenmiş noktalarda, ambalaj atıkları kumbaralara yerleştirilecek. Bu kumbaralarda toplanacak olan geri kazanılabilir atıklar yine her belediye sınırı içerisinde birer adet yapılacak 'Geri Dönüşüm Merkezleri'nde toplanarak ambalaj atıkları ayırma tesisine getirilecek. Tesiste toplanacak atıklar bir bant sistemi vasıtası ile taşınarak ayıklama noktasına getirilecek, gerek elle gerekse mekanik olarak ayıklanacak ve baskı makineleri ile sıkıştırılarak son ürün haline getirilecek. Bu aşamadan sonra piyasaya sunulacak. Tesiste ayrıca tıbbi atıklar içinde özel bir bölüm olacak.''

İhale aşamasına gelen tesisin 2012 yılında bitirilmesinin planlandığı bildirildi.


Sayfa Yükleniyor...