Depremzedelere aylık bağlanacak

Bugün Bakanlar Kurulu'na sevk edilecek çalışmaya göre; 30 gün primi bildirilen vatandaşlardan depremde ölenlerin yakınlarına ölüm aylığı, malul kalan vatandaşlara da malullük aylığı bağlanacak. Ancak düzenleme sadece Van depremi ile ilgili...

Depremzedelere aylık bağlanacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle 74 milyon yurttaşın yasa boğulduğunu belirterek, afetin ardından milletin adeta tek yürek olduğunu ve Van'a destek yarışının başladığını söyledi.

Afet ve afet sonrasında yaşananların milletin ne kadar güçlü bağlarla birbirine bağlı olduğunu tüm dünyaya bir kez daha gösterdiğini ifade eden Çelik, depremin hemen ardından yaraların sarılması için Hükümet olarak tüm imkanları seferber ettiklerini kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığı olarak, ilk etapta sigorta primlerini bir yıl süreyle erteleme kararı aldıklarını ve önümüzdeki 3 aylık süredeki primleri de bu erteleme sürecine dahil ettiklerini anımsatan Çelik, ardından kısa çalışma uygulamasını devreye koyduklarını, işi aksayan, çalışamayan ve iş yerini çalıştıramayan iş verenlerin müracaatları halinde, 3 aylık işçi ücretlerini ödeyeceklerini kamuoyuyla paylaştıklarını aktardı.

Toplum yararına çalışma projesi çerçevesinde, Van'da 5 bin vatandaşın istihdamı için çalışmaları hızlı bir şekilde sürdürdüklerini ifade eden Çelik, ''Bugün de sayın Başbakanımızın talimatları doğrultsunda depremde ölen vatandaşlarımızın yakınlarıyla yaralanan vatandaşlarımıza aylık bağlanabilmesini öngören çalışmamızı tamamlamış bulunuyoruz'' diye konuştu.

''DÜZENLEME YAPILMAMIŞ OLSAYDI...''
Şu anda son bilgilere göre, depremde 601 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 2 bin 800 vatandaşın ise hastanelerde halen tedavi gördüğünü belirten Çelik, şunları kaydetti:

''Hazırladığımız çalışmayla kanunun öngördüğü 5 yıl prim ödeme, prim borcu bulunmama gibi şartlar aranmaksızın ölüm ve malullük aylığı bağlanabilecektir. Buna göre 30 gün primi bildirilen vatandaşlarımızdan ölenlerin yakınlarına ölüm aylığı, malul kalan vatandaşlarımıza malullük aylığı bağlanabilecektir. Ayrıca yaralanan ve sakat kalanlara verilecek protez, araç ve gereç bedelleri için katılım payı alınmayacaktır. Bu düzenlemeyi bugün bu çerçevede tasarı halinde Bakanlar Kurulu'na sevk ediyoruz.''

Eğer bu düzenleme yapılmamış olsaydı, mevcut mevzuata göre aylık bağlama işlemi yapılsaydı depremde ölen öğretmenlerden yalnızca 4'ünün; 1999 yılındaki 360 gün esaslı düzenleme uygulansaydı 16'sının ailesine ve yakınlarına ölüm aylığı bağlanabileceğini belirten Çelik, oysa şimdi hayatını kaybeden tüm öğretmenlerin yakınlarına ve ailesine ölüm aylığı bağlanacağıı vurguladı.
  
''KAYIT DIŞILIĞIN, OLUMSUZLUĞUNU DEPREM BİZE BİR KEZ DAHA GÖSTERMİŞTİR''
Sigortalılığın önemine ve kayıt dışılığın olumsuzluğuna dikkati çeken Bakan Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

''Bu düzenleme ve bu ortam bize şunu göstermiştir. Sigortalılık ne kadar önemli. Bir başka ifade ile kayıt dışılığın, ülkemiz açısından da vatandaşımız açısından da ne kadar olumsuz bir durum oluşturduğunu bu deprem bize bir kez daha göstermiştir. Bundan dolayı bütün vatandaşlarımızı, kayıt dışı değil, sosyal güvenlik şemsiyesi altında bulunmaya, bir kez daha bu afetin neticesinde yaptığımız bu düzenleme çerçevesinde davet ediyorum.

En alt düzeyde bu prim şartını aramamıza rağmen maalesef 601 kişi içerisinde, bu bir aylık prim bildirimi, bakın prim ödemesi de yok, prim bildirimini bile belki de yakalayamayacak bu şartlara haiz olmayan vatandaşımızın olduğu düşünülürse, kayıt dışılığın ne kadar olumsuz, kayıt altında olmanın bir ay bile olsa ne kadar önemli olduğunu sosyal güvenlik açısından net bir şekilde ortaya koymaktadır. Allah bu acıları bir kez daha yaşatmasın temennisinde bulunuyorum. Her şeye rağmen sizlerin de Van'daki kardeşlerimizin de bütün vatandaşlarımızın da bayramını kutluyorum.''
  
''DÜZENLEME, YALNIZ VAN DEPREMİYLE İLGİLİ''
Çelik, ''Şu anda yapılan düzenlemenin yalnız Van depremiyle ilgili olduğunu belirterek, vefat eden 601 kişi ile maluliyetle karşı karşıya olan vatandaşları kapsadığını söyledi.

Başka bir soru üzerine de Çelik, bu düzenlemeden kimlerin yararlanabileceğinin önümüzdeki günlerde netleşeceğini ifade ederek, öğretmenlerin tamamının bu düzenlemeden yararlanacağını, maluliyet aylığından kimlerin yararlanacağına ilişkin rakamın ise hazırlanacak raporlarla çok ciddi tetkikler ve tespitler doğrultusunda netleşeceğini belirtti.

Çelik, ''Biz Bakanlar Kuruluna sevk ediyoruz. Bu konu hem Bakanlar Kurulunda hem de Komisyonda hızlı bir şekilde, bayram sonrasında görüşülüp usulü içerisinde de bu rakamlar ve bu tablo netleşmiş olur'' dedi

Hastanede tedavi olanların bir kısmının kısa sürede taburcu olabileceğini belirten Bakan Çelik, ''Maluliyet aylığı gerektiren yüzde 60'lık bir iş görememezlik tablosuyla belki de karşı karşıya kalmayacak. Tabii bunlar önümüzdeki günler içerisinde netleşecek'' diye konuştu.
  
MALULİYET AYLIKLARI
Maluliyet aylığıyla ölüm aylıklarının alt sınırları olduğunu ve bunların eşle çocuk durumuna göre değiştiğini kaydeden Çelik, ''Maluliyet aylığı olarak; eğer işçi ise 640 lira, esnaf ise 549 lira, memur ise 786 lira olarak bu rakamları verebiliriz. Ama değişken olduğunu belirtmek istiyorum'' dedi.

Çelik, şu anda geçici bir maddeyle bu düzenlemeyi yaptıklarını belirtti.


Sayfa Yükleniyor...