Devir yapmadan 160 milyon dolarlık gelir

Elektrik dağıtım bölgelerinde İstanbul'un Anadolu Yakası'nın ardından Avrupa Yakası için de üçüncü en iyi teklif sahibi ile yola devam edilecek. Özelleştirme İdaresi 7 bölgeden hiçbirinin devrini yapamadı ancak ihalede devre dışı kalanlardan 160 milyon dolar teminat geliri elde etti.

Devir yapmadan 160 milyon dolarlık gelir

2010'da gerçekleşen ihalelerde 7 elektrik dağıtım bölgesi için gelen toplam 10.8 milyar dolarlık en yüksek teklif, sektörde büyük bir heyecan yaratmıştı. Ancak iş para bulup devir sözleşmelerini imzalamaya gelince, olayın rengi değişti.

Türkiye'nin en büyük elektrik dağıtım bölgesi İstanbul'un Avrupa Yakası, yani Boğaziçi Elektrik Dağıtım'da ilk havlu atan ortağı Mehmet Emin Karamehmet ile mahkemelik olan Mehmet Kazancı oldu. Kardeşi Cemil Kazancı da finansmanı bulamadı ve dün yapılan açıklamayla, Aksa Elektrik'in de devre dışı kaldığı duyuruldu.

Şimdi sıra 2 milyar 496 milyon dolarlık teklifiyle Park Holding'de. Özelleştirme, Park'a "yıl sonuna kadar parayı bul gel" diyecek. Park Holding ek süre isterse ihale bedelinin yüzde ikisini ek teminat olarak yatırmak durumunda.

İstanbul'un Anadolu Yakası'nda ise Özelleştirme İdaresi, MMEKA ve Yıldızlar Holding'in ardından devir için Enerjisa ile görüşüyor. Enerjisa'nın bu ay sonuna kadar 1 milyar 515 milyon dolarlık ihale bedelini bulması gerekiyor. Ek süre isterse o da yüzde 2 ek teminat yatırarak yola devam edebilecek.

Trakya Elektrik Dağıtım Bölgesi'nde ise IC İçtaş 11 milyon dolarlık ek teminatı yatırarak sözleşme imzalamak için 31 Aralık'a kadar ek süre aldı. IC İçtaş'ın Trakya için teklifi 575 milyon dolar.

İzmir ve Manisa'yı kapsayan Gediz Elektrik Dağıtım ihalesi ise iptal oldu. Eti Gümüş ve Enerjisa'nın alamadığı bölgede yeni ihale takvimi ise diğer devirlere bağlı.

Akdeniz Elektrik Dağıtım 1 1 milyar dolara devralmak için Emkat'ın, Toroslar'da ise 2 milyar dolar ile Türkerler İnşaat'ın Kasım sonuna kadar süresi var.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bugüne kadar 7 bölgeden hiçbirini devredemedi. Ancak ihaleden devre dışı kalanlar nedeniyle toplam 160 milyon dolar teminat gelir kaydedildi.

Sayfa Yükleniyor...