Doğalgaza Mayıs indirimi geliyor

Doğalgazın 1 Mayıs'tan itibaren yüzde 20 ucuzlaması bekleniyor.

Doğalgaza Mayıs indirimi geliyor

Botaş'ın, petrol fiyatlarındaki gerileme ve döviz kurundaki seviye bağlı olarak, bugün yapılan hesaplamalar çerçevesinde, 1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 20 civarında bir indirim yapabileceği belirtiliyor.

Botaş, maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasının uygulanmaya başlandığı geçen yıl doğalgaza yüzde 70'in üzerinde zam yapmış ve bu kamuoyunda ciddi tepkiye neden olmuştu.

Geçen yıl varili 150 dolara yaklaşan petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş, doğalgaza da yansıtılmaya başlandı. Bu kapsamda Botaş bu yıl 1 Şubat'tan geçerli olmak üzere doğalgaza konutlarda yüzde 17, sanayide ise yüzde 18 oranında indirim yapmıştı.

Reuters'a bilgi veren Botaş'tan bir yetkili, petrolün varilinin 49 dolar civarında işlem gördüğünü, fiyatın bu seviyede kalması ve dolarda bir artış olmaması halinde ciddi bir indirimin söz konusu olacağını belirterek, "1 Mayıs'a kadar geçecek sürede dolar ve petrolün seviyesi önemli ancak şu aşamada yapılan hesaplamaya göre indirim, ilk indirimden fazla olacak ve yüzde 20 civarında gerçekleşecek. Bu oran artabilir de" dedi.

Doğalgazda yapılacak indirimin, elektrik fiyatlarında da bir indirimi beraberinde getirmesi bekleniyor. Türkiye'de elektriğin yaklaşık yüzde 50'si doğalgazdan üretiliyor.

Bu oranda bir miktar değişiklik olabileceğini vurgulayan aynı yetkili, şunları söyledi: "Fiyatlandırma mekanizmasına göre doğalgaz fiyatları belirli bir formüle bağlı olarak hesaplanıyor. Son dönemdeki gelişmeler çerçevesinde doğalgazda bir indirim yapıldı ve 1 Mayıs'ta yeniden bir indirim yapılacak. Ancak, fiyatlandırma sistemine göre, dolar kuru ve petrol fiyatlarındaki değişimler, ihtiyaç duyulduğunda fiyat artışı olarak yansıtılacak."

Botaş'ın yaptığı alım sözleşmelerinde alım fiyatı, petrol, petrol türevi veya petrolün yakın ikamesi ürünlerinin geçmiş 6, 9 veya 12 aylık döneme ait fiyat endekslerine bağlı olarak belirleniyor.

Doğalgazda fiyat ayarlamaları maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasına göre belirleniyor ancak son kararı hükümet veriyor. Enerji KİT'lerinde bu sisteme geçen yıl 1 Temmuz'dan itibaren geçilmişti.

Sayfa Yükleniyor...