Dolar 1,80 TL'nin altına indi

Merkez Bankası'nın açıklayacağı eylem planı öncesi beklentiler ve parite etkisiyle dolar bir ay sonra 1,80 seviyesinin altına indi.

Dolar 1,80 TL'nin altına indi

Dolar, Merkez Bankası eylem planı öncesi beklentiler, paritenin desteği ve TL likiditesindeki sıkışıklıkla birlikte en son 21 Eylül'de test ettiği 1,80 seviyesinin altına geriledi.

Bir bankacı, "Merkez Bankası Türk Lirası'nın değerini önemli ölçüde güçlendirecek plan açıklayacağını ilan ederken kimse aksi yönde bir işlem yapmak istemez, bu gayet doğal. Dün de olduğu gibi gelişmekte olan ülkelerden bir miktar ayrışmış vaziyetteyiz. Paritenin yükselişi de TL'yi destekliyor. Piyasa aslında yarınki Merkez Bankası açıklamalarını bekliyor" dedi.

Dün kapanışta 1,81 seviyesinin altında olan dolar/TL'de bu sabah 1,8065 ile son bir ayın en düşük seviyelerinden güne başladıktan sonra bir ayın en düşük seviyesi olan 1,7860'a kadar geriledi.

Merkez Bankası dün yaptığı yapılan yazılı açıklamada, yarın yayımlanacak enflasyon Raporu'nun tanıtımı için söz konusu tarihte saat 1000'da bir basın toplantısı düzenleneceği belirtilerek, "Toplantıda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı tarafından sunum yapılacak, ayrıca Türk Lirası'nın değerini önemli ölçüde güçlendirecek fiyat istikrarı, faiz politikası, döviz rezerv politikası, zorunlu karşılık politikası ve finansal istikrardan oluşan beş maddeli bir eylem planı hakkında bilgi sunulacaktır" dedi.

Merkez Bankası'nın eylem planı ile önümüzdeki dönem para politikasının çerçevesini çizmesi ve netlik kazandırması bekleniyor. Plan, fiyat istikrarı, faiz, döviz rezervi, zorunlu karşılık politikaları ve finansal istikrardan oluşan 5 maddeye odaklanacak.

Bankacılar, piyasada TL likiditesinde Merkez  isteği doğrultusunda bir sıkışıklı yaşandığını bunun da TL'yi desteklediğini belirtiyorlar. TL likiditesindeki sıkışıklık sonrası Piyasa Yapıcı (PY) bankaların geçen haftanın son iki günü ve dün de olduğu gibi bugün de TCMB'den gecelik vadede yüzde 12 basit faizle 5 milyar TL'nin üzerinde borçlanma ihtiyacı doğabileceğini söylediler.

Sayfa Yükleniyor...