Dolar ne kadar? (11 Mayıs 2016)

Dolar/TL, siyasi belirsizlik ve küresel risk iştahında azalma ile gün içinde 2,97'nin üzerine çıktı.

Dolar ne kadar? (11 Mayıs 2016)

Yükselişini sürdüren dolar/TL yurtiçinde yaşanan siyasi belirsizlik ve küresel risk iştahında azalmaya paralel gün içinde 2,97 seviyesini aştı. Ancak kur, sonrasında kayıplarının bir kısmını geri aldı.

Dün akşam saatlerinde 2,9575'e kadar yükselen dolar/TL, bu sabah 2,9470/2,9485 seviyesinde güne başladı. Dolar gün içinde 2,9757'ye kadar yükseldi.

Yurtiçinde siyasi tansiyonun tekrar artması, yönetimi ve politikalarının önümüzdeki dönem seyrine ilişkin endişeler piyasalar üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.

Geçen hafta AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevlerini bırakacağını açıklaması ardından siyasi risklerin tekrar önplana çıkması ve önümüzdeki dönemde ekonomi yönetimi ile politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin endişeler TL varlıklar üzerinde baskı oluşturuyor.

Bankacılar diğer taraftan Merkez Bankası (MB) üzerinde faiz konusunda politik baskının devam ettiğine, enflasyonda görülen düşüşün de MB'nin elini rahatlattığını belirtirken, bütün bu unsurlar bir araya geldiğinde TL'nin küresel risk iştahında bir azalma olduğunda en çok etkilenecek para birimlerinin başında geleceğine dikkat çekiyor.

Denizbank Özel Bankacılık Grubu Yönetmeni Orkun Gödek, dolar/TL'de 2,9560 seviyesinin üzerinde kalındıkça 2,97 direncine dek bant aralığında işlemler gerçekleşebileceğini söyleyerek, "Gelişmekte olan piyasalardaki hava içeriye de yansıyor. Bugün Güney Afrika randı değer kaybederken TL de olumsuz ayrıştı. Rand primlenmeye başladığı anda ise TL de pozitife döndü, endeks toparlamaya başladı. Büyük resimde tahvil ve kur tepki vermiş olsa da endeks tarafında hala daha politik risk fiyatlamasının gerçekleştiği düşüncesinde değilim. Mevcut görüntü ile MB toplantısına giriş yapar ve faiz indirimi ile karşılaşırsak, kurda değer kaybının devamını görebiliriz" dedi.

Dolar ne kadar? (11 Mayıs 2016) - 1

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil-bono piyasasında ise geçen hafta çift haneyi test eden 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanış ve valörde son işlemde yüzde 10.06 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 10.02, valörde aynı saatte yüzde 9.96 seviyesindeydi.

Öte yandan 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta yüzde 9.81 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 9.80 seviyesindeydi.

Beş yıllık gösterge olan 17 Şubat 2021 itfalı tahvil ise dün spot kapanışta yüzde 9.92, valörde son işlemde yüzde 9.91 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 10.03, valörde aynı saatte yüzde 10 seviyesindeydi.

Sayfa Yükleniyor...