Dolarda yeni rekor: 3,1140

Dolar/TL, başkanlık sistemi tartışmaları, jeopolitik riskler ve TCMB'den faiz indirim beklentileri ile tarihi zirve olan 3,1140'a kadar yükseldi.

Dolarda yeni rekor: 3,1140

Dolar/TL, başkanlık sistemi ve referandum ile Musul operasyonuna yönelik açıklamaların etkisiyle yönünü yukarı çevirerek rekor tazeledi.

Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemine yönelik açıklamaları oldu. Yıldırım, mevcut durumu Anayasa'daki durumla uygun hale getirmek gerektiğini, bunun başlangıcını yapmış bulunduklarını belirtti.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Musul operasyonuyla ilgili ''Hem arazide olacağız hem de masada olacağız'' ifadesini kullandı.

Güne 3,09'un hemen üzerinde başlayan dolar/TL, bu açıklamaların ardından 3,10'u aştı. Kur saat 15.58'de tarihi zirve olan 3,1140'a kadar yükseldi. Dolar geçen hafta 3,1130'la rekor kırmıştı. 

Doların global bazda güçlü seyri, başkanlık sistemi tartışmaları ve Musul'a yapılan operasyon ile Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini sürdürme ihtimali TL'de baskı yaratıyor.

ABD'DE BEŞ AYIN EN GÜÇLÜ VERİSİ

ABD'de tüketici fiyatları beş ayın en hızlı artışını kaydetti. ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre TÜFE eylül'de yüzde 0,3, yıllık yüzde 1,5 ile beklentiye paralel arttı. TÜFE'de yıllık artış 2014 yılının ekim ayından beri en yüksek artış oldu. 

TÜFE ağustos'ta yüzde 0.2 oranında artmıştı. Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise yüzde 0,1 artarak yüzde 0,2'lik beklentinin altında kaldı. Bu veri de dolardaki yükselişte etkili oldu.

DOLAR NEREYE KADAR YÜKSELECEK?

Sayfa Yükleniyor...