Dolar ne kadar? (20 Şubat dolar fiyatları)

Geçen haftayı 3,65'in altında tamamlayan dolar, haftanın ilk işlem gününde 3,62 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

Dolar ne kadar? (20 Şubat dolar fiyatları)

Haftanın ilk işlem gününe değer kaybıyla başlayan dolar/TL, 1,5 ayın en düşük seviyesi olan 3,6132'yi gördü. Kur şu dakikalarda 3,62 seviyesinin üzerinde alıcı buluyor.

Merkez Bankası'nın (TCMB) cuma günü 1 Ocak 2017'den önce kullandırılan ve 31 Mayıs 2017'ye kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde TL cinsi geri ödeme imkanı getirmesinin ardından sert gerileyen dolar/TL bugün 3,62 seviyesinin üzerinde hareket ediyor.

Karar 3,5-4 milyar dolar civarındaki reeskont kredisi geri ödemesi kaynaklı kurumsal döviz talebini piyasadan çekebilecek olması nedeniyle TL'yi olumlu etkiledi.

MERKEZ BANKASI'NIN REESKONT HAMLESİ NE ANLAMA GELİYOR?

Uzmanlar, cuma günü TCMB'nin reeskont kredilerinde geri ödemelerin TL olarak yapılabileceğini açıklamasının ardından dolar/TL'de düşüşün hızlandığını ve 3,66 desteğinin kırıldığını belirterek, yurt dışında devam eden risk iştahının da desteği ile 3,60 seviyesinin gündeme gelebileceğini ifade etti.

Dolar ne kadar? (20 Şubat dolar fiyatları) - 1

"TL'DEKİ OLUMLU HAVA SÜRÜYOR"

Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, yurt içi gündemin sakin seyretmesinin Türk lirasının değer kazanımlarını desteklediğini bildirdi. 

Tufan; "Yurt içi tarafta enflasyon, işsizlik gibi önemli makro datalar 2017 yılı için olumsuz sinyaller vermiş olsa da yurt içi gündemin sakin seyretmesi TL'nin değer kazanımlarını destekliyor" dedi.

Öte yandan Tufan, kurda teknik olarak orta ve uzun vadeli yükseliş trendinin devam etmiş olsa da 3,94 rekor seviyelerinden başlayan satışların aralıksız devam ettiğini dile getirdi.

Özellikle son 1 ayda TL ile gelişen ülke para birimleri kıyaslandığında TL'nin dolar karşısında rakiplerine nazaran daha olumlu seyrettiğinin görüldüğünü ifade eden Tufan, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu süre zarfında TL, dolar karşısında yaklaşık yüzde 4 değer kazandı. Amerika'da bugün Başkanlık Günü olması nedeniyle küresel piyasalarda likidite düşecek olsa da kurda satışların hafta genelinde devam etmesi durumunda 3,60 ve sırasıyla 3,5885-3,5500 bandını gündeme getirebilir."

YENİ MÜDAHALE ARAÇLARI DEVREDE

12 Ocak'ta 1 hafta vadeli repo ihalesi açmayarak likidite politikasında daha sıkı bir duruşa geçen Merkez Bankası, o günden bu yana, 28 iş günü sıkı duruşunu devam ettirdi.

24 Ocak'taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini değiştirmeyen Merkez Bankası, faiz koridorunun üst bandını 75 baz puan ve GLP'yi 100 baz puan artırdı. Politika faizini yüzde 8'de sabit bırakan TCMB, uyguladığı sıkı para politikası ile bankaların fonlama maliyetini ise 12 Ocak'taki yüzde 8 seviyelerinden bugünlerde yüzde 10'un üzerine kadar çıkarttı.

Dolar ne kadar? (20 Şubat dolar fiyatları) - 2

KÜRESEL PİYASALAR YENİ HAFTADA FED TUTANAKLARINA ODAKLANDI

ABD'de bugün resmi tatil nedeniyle piyasaların kapalı olması kurda yurtdışı kaynaklı hareketlerin de sınırlı olmasına neden olabilir ancak TCMB'nin son dönemdeki adımları ve bu kararı nedeniyle kurda aşağı salınımın devam edebileceği belirtiliyor.

Haftanın kalanında ise gözler son Fed toplantısına ilişkin tutanaklar ve en az beş Fed yetkilisinin yapacağı konuşmada olacak. Fed yönetim kurulu üyesi Jerome Powell Çarşamba günü konuşacak. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise bugünkü konuşmasında ABD ekonomisinin bu şekilde seyretmeye devam etmesi halinde faizlerin artmasından rahatsızlık duymayacağını belirtti.

Fed'in mart ayından itibaren faiz artırma olasılığı doların değerini destekliyor. Ancak piyasadaki uzun pozisyonların fazlalığı doları ani değer kayıplarına karşı kırılgan hale getiriyor.

Euro ise 3,84'ün üzerinde işlem görüyor.

Sayfa Yükleniyor...