Dolar ne kadar? (6 Ekim 2016)

Dün 3,0656 ile yaklaşık 2,5 ayın zirvesini gören dolar/TL, bugün sakin bir seyir izleyerek 3,05'in altını gördü. Kur bankalararası piyasada 3,05'in üzerinde işlem görüyor.

Dolar ne kadar? (6 Ekim 2016)

İçerideki riskler, Fed'in faiz politikası ve Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alım programına ilişkin endişelerle dün yaklaşık 2,5 ayın zirvesini gören dolar/TL, yarın açıklanacak olan ABD tarımdışı istihdam verisi öncesinde bugün sakin bir seyir izleyerek 3,05'in üzerinde seyrediyor. Euro da 3,40 liranın üzerinde işlem görüyor.

Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gideceği beklentileri piyasalarda baskı yaratıyor. Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, yarın açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verilerinin güçlü gelmesi durumunda faizlerin yakın bir zamanda artırılması ihtimalinin desteklenmiş olacağını söyledi. Analistler geçtiğimiz ay 175,000 kişilik tarım dışı istihdam yaratıldığı tahminini yapıyorlar. Bugün açıklanan ABD işsizlik maaş başvuruları ise beklentilerin altında kalarak 43 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Piyasalardaki olumsuz havayı tetikleyen bir diğer unsur ise Avrupa Merkez Bankası'nın geçtiğimiz günlerde varlık alımlarını azaltacağına yönelik haberler oldu. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası'nın 7-8 Eylül toplantısının bugün yayımlanan tutanaklarında bankanın tahvil alımlarını sürdürmekte kararlı olduğu belirtildi. Bu sabah saat 08.43'te ise 3,0549/3,0570 seviyesinde olan dolar/TL, saat 17.04'te 3,0506/3,0511 seviyesinde. 

Moody's'in not indirimi sonrası çıkışların sürmesi, OHAL süresinin üç ay daha uzatılması kararı, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri ve petrol fiyatlarındaki yükseliş TL'nin diğer gelişmekte olan ülke paralarından kötü performans göstermesine neden oluyor.

Bu hafta başından beri yükselişte olan dolar dün 3,0656'ya kadar yükselmişti.

Sayfa Yükleniyor...