Dolar rekordan döndü (Dolar ne kadar oldu?)

Seçim sonrası siyasi tablo belirsizliğiyle dün 2.73'ü aşan kur, bugün dolardaki değer kaybı ile 2.69'un altını gördü.

Dolar rekordan döndü (Dolar ne kadar oldu?)

Yaklaşan genel seçim sonrası nasıl bir siyasi tablo ve yönetimi oluşacağına ilişkin belirsizlikler TL'yi baskılayan iç unsurlar olmaya devam ederken; yükselişteki en önemli dış etken olan dolardaki küresel değer kazancının bugün tersine dönmesiyle dolar/TL güne düşüşle başladı.

Dün psikolojik bir seviye olarak görülen 2.70'i de aşarak 2.7305'e kadar yükselen dolar/TL, bu sabah 2,69'un altına kadar geriledi. ABD'de dün açıklanan zayıf sanayi üretimi ve New York eyaleti imalat verisinin ardından Fed'in faiz artırımını ne zaman yapacağına dair belirsizliğin etkisiyle Euro ve yen karşısında değer kaybeden dolar, bugün değer kaybına karşı koymaya çalışıyor. ABD verilerinin ardından dün bir haftanın en düşük seviyelerine gerileyen ve ABD piyasalarının kapanışının ardından düşüşünü sürdürerek 98 düzeyinin altına gerileyen dolar endeksi, kayıplarını kısmen telafi ederek 98.300 düzeyinde bulunuyor.

Dolar endeksi geçen ay 12 yılın zirvesi olan 100.390 düzeyini test etmiş, bu yükseliş TL ve benzer ülke para birimlerindeki neredeyse altı aylık değer kaybının en önemli nedeni olmuştu. Bankacılar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ilk faiz artışını bu yıl yaparak diğer gelişmiş ülkelerden faiz konusunda ayrışacağı beklentisinin dolardaki değer kazancının belirleyici olduğunu söylüyorlar. TL ise, yılbaşından beri yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'nın ardından dolar karşısında dün itibarıyla yüzde 14'ü aşan değer kaybı ile en çok değer kaybeden ikinci para birimi konumunda. TL ile en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randı ise aynı dönemde sadece yüzde 5'in hemen üzerinde değer kaybetti.

Sayfa Yükleniyor...