Dolar ve euro ne kadar? (28 Kasım 2016)

Geçen hafta uluslararası piyasalardaki hareketliliğe bir de AP'nin Türkiye kararı eklenince dolar rekor kırmıştı. Dolar yeni haftaya düşüşle başladı ve ilk işlemlerde 3,42 TL'nin altına geriledi.

Dolar ve euro ne kadar? (28 Kasım 2016)

Gözler ABD'de bu hafta açıklanacak olan büyüme verilerine çevrilmişken dolarda yükseliş durdu, düşüş başladı.

Merkez Bankası'nın geçen hafta gerçekleştirdiği faiz artışından sonra gerek küresel gelişmeler gerekse Türkiye'ye özgü nedenlerle dolar/TL tarihi zirvelerini her gün yenileyerek 3.4760'a kadar yükselmişti. Cuma günü 3.46 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah aynı saatte 3,4200/3,4240 seviyesinden işlem gördü. Art arda yedi ay faiz koridorunun üst bandını indirdikten sonra geçen ay kısa vadeli tüm faizleri sabit tutan Merkez Bankası (TCMB) Kasım ayında ise politika faizini 50 baz puan, faiz koridorunun üst bandını ise 25 baz puan artırdı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş: Lirayı özendirmek için somut planlarımız var, zaman zaman açıklıyoruz. Ticaret ve ödemenin Türk Lirası üzerinden yapılmasını sağlayacak girişimde bulunacağız. 

Uzmanlar, dolardaki küresel güç kaybıyla birlikte dolar/TL'de bir miktar iyimserliğe yer açıldığını geçen hafta faiz artışı gerçekleştirilmesinin de bunu destekleyen unsurlar arasında yer aldığını TCMB'nin likidite adımlarının yakından takip edildiğini belirttiler. Ayrıca dolar/TL'de yaşanan düşüşe karşın Türkiye'ye özgü endişelerin henüz son bulmadığına dikkat çekerek teknik açıdan dolar/TL'de 3,40'ın önemli destek konumunda bulunduğunu, 3,4450 seviyesinin ise direnç olarak izleneceğini kaydettiler.

Euro ise 3,6250 seviyelerinden işlem görüyor. 

DOLAR 3,41 LİRADAN GÜNE BAŞLADI

Sayfa Yükleniyor...