Dolar ve euro ne kadar? (17 Kasım 2016)

Fed Başkanı Yellen'ın faiz artışına yönelik açıklamalarıyla dolar ilk kez 3,36'yı aştı. Euro da 3,58'e çıkarak rekor tazeledi.

Dolar ve euro ne kadar? (17 Kasım 2016)

Fed Başkanı Janet Yellen’ın faiz artışına yönelik mesajları dolar ve euroda yeni zirvelerin görülmesine neden oldu.

Yellen'ın Kongre'de yaptığı konuşmada faiz artırımı ihtimalinin güçlendiğini açıklamasıyla dolar ilk kez 3,36 lira seviyesini aşarak rekor kırdı.

3,3620'ye kadar yükselen dolar, açıklamalar öncesinde gün boyunca 3,31-3,32 bandında hareket etmişti. 

EURO 3,58'İ AŞTI

Euro/TL de yönünü yukarı çevirerek 3,58’in üzerine çıktı. Euro gün içinde en yüksek 3,5895'i gördü.

YELLEN HANGİ MESAJLARI VERDİ?

Fed Başkanı Yellen piyasalar için kritik konuşmasında şu mesajları verdi: “Fed, kasım toplantısında görece yakın bir dönemde faiz artışının uygun olacağı değerlendirmesinde bulundu. Fed'in yakın dönemde enflasyon konusunda piyasanın gerisinde kalması ihtimali sınırlı, faiz oranlarında sadece kademeli bir artış makul görünüyor. Faiz artırımlarını uzunca bir süre ertelemek aşırı risk alımını özendirebilir, sonraki dönemde daha hızlı faiz artışlarına zorlayabilir.”

Fed'in faiz artışının yaklaşması yatırımcıların dolar talebinin artmasına neden oluyor. Bu da Türk Lirası gibi gelişmekte olan ülke paralarından kaçışı tetikliyor.

BİR YILDIR FAİZE DOKUNMADI

Yılın son faiz toplantısını 13-14 Aralık tarihlerinde yapacak olan Fed, en son geçen yıl aralıkta faiz artırmıştı. Fed, faizi çeyrek puan artırarak yüzde 0,25-0,50 aralığına çekmişti.

ARALIKTA ÇEYREK PUAN ARTIŞ BEKLENİYOR

Reuters anketine katılan ekonomistler, aralık toplantısında 0,25 puan faiz artışı bekliyor.

DOLAR GÜNLERDİR YÜKSELİŞTE

Dolar ve euro ne kadar? (17 Kasım 2016) - 1

Dolarda ABD seçimlerinden bu yana yukarı yönlü grafik dikkat çekiyor. ABD'de Trump'ın seçim vaatlerinin uygulamaya konulması halinde enflasyonun artacağı ve Fed'in öngörülene göre daha fazla faiz artırımına gidebileceği düşüncesi son günlerde ABD tahvil faizlerinde belirgin yükselişe ve doların küresel piyasalarda güçlenmesine yol açtı.

Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi dün 100.570 seviyesini görerek Nisan 2003'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Cumhuriyet gazetesi soruşturması, HDP milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar ile yeniden gündeme gelen idam konusu AB ile ilişkileri kötüleştirebileceği endişesi TL'de baskı yaratan diğer unsurlar.

Sayfa Yükleniyor...