'Dünya 2008'deki gibi değil, Türkiye sağlam'

Küresel ekonomideki son durumu yorumlayan Maliye Bakanı Şimşek, "Dünya ekonomisi 2008 vari bir sürece girmedi. Olsa olsa düşük büyümeyle yetinmemiz gereken bir dönemdeyiz. Türkiye'nin makro göstergeleri sağlam" dedi.

'Dünya 2008'deki gibi değil, Türkiye sağlam'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomideki son gelişmeleri CNBC-e'nin canlı yayınında değerlendirdi.

Şimşek şunları söyledi: "Türkiye ekonomisi geçen yıl büyümede ilk sıralardaydı. 2011'de hedeflerin epey üstünde güçlü bir büyüme performansımız olacak. Dünya ekonomisindeki gelişmeler bizi olumsuz etkiliyor. Türkiye ekonomisi finans sektörüyle dünya ticaretindeki konumuyla dünya ekonomisine entegredir. Kaygıların beklentiler kanalıyla Türkiye'deki tüketiciyi etkilemesi doğaldır. Burada önemli olan dalganın boyudur. Temel makro göstergelere bakınca kamu borç stoğunun milli gelire oranı aşağı trendde. Bütçe açıklarının milli gelire oranı da aşağı trendde. Türkiye'nin kamu finansman dengeleri güçlü ve iyileşmeye devam ediyor. Bu kriz finans sektöründe başlayan bir kriz. Türkiye'de finans sektörü hem oldukça sağlam, güçlü ekonomiyi destekleyici noktada. Türkiye'de bankacılık sektörü reel ekonomiyi destekleyecek bilanço yapısına sahip. Hanehalkı açısından bir tahribat yok.

Türkiye ekonomisi beklenti kanalıyla risk iştahının azalmasıyla bir miktar etkileniyor. Fakat kalıcı bir etki söz konusu değil. Finansal sektördeki piyasalardaki dalgalanmalar, bu şok reel ekonomiye nasıl yansıyacak? Bu çok önemli bir soru. 2008'de bu şok hem büyüktü hem de finans sektörüne yansımasının dozu büyüktü. Bugünkü stres 2008'dekine yakın düzeyde değil. Bilanço yapıları o güne göre biraz daha güçlü. Merkez Bankaları likidite açısından yine bir miktar bu işi rahatlatacak adımlar atıyorlar. Dünya ekonomisi 2008 vari bir sürece girmedi. Olsa olsa düşük büyümeyle yetinmemiz gereken bir dönemdeyiz.

YÜZDE 25 SINIRINDA ISRARCI DEĞİLİZ
Bundan birkaç ay önce aşırı ısınmadan bahsediyorduk. Şimdi buzul çağına girdik mi diye tartışmalar yaşanıyor. Kredi genişlemesinin makul seviyelere çekilmesi doğru bir hedefti. 2011'in ilk iki çeyreğine bakınca istihdam artıyor, güven veren istikrarlı bir hükümet var. Vatandaş da, yatırımcı da kredi talep ediyor. Biz ise biraz yavaşlayın dedik. Belirsizlikler kredi talebini ve arzını etkileyecek. Yüzde 25'lik artış sınırında ısrarcı olmanın çok makul olmadığı bir dönemdeyiz.

YERLİ ARA MALINA TEŞVİK
Yerli ara malı üretimi için vergi teşviki gündemde. Yeni bir teşvik sistemi uygulamaya konsa ve vatandaş yatırıma başlasa o yenilerden de yararlanabilecek. Spesifik ürünlerde üretimi teşvik edecek yaklaşıma gireceğiz."

Bakan Şimşek, üst kurulların özerkliğinin sınırlandığı şeklinde eleştirilerin hatırlatılması üzerine, siyasetçiye duyulan güven azlığının, 1980 darbesi sonrasında ve 90'lı yılların deneyimi sonrası yapılan reformlarda, 2000'li yılların başında bütün mevzuata yansıdığını belirtti.

Şimşek, ''Siyasetçiye o dönemlerde güven azdı. Siyasetçinin itibarı, doğru politikalar üretip uygulama kapasitesine ilişkin inanç, güven zayıftı. AK  parti son 9 yılda bunu değiştirdi. Siyasete bir anlamda itibar getirdi. Dolayısıyla, tamamen her konuda, konuyla ilgili karar vermede bağımsız olmak ayrıdır. Ama herşey, siyasi iradenin, milli iradenin sanki dışındaymış gibi görüntü de yanlıştır'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...