Ege'de bayrak düellosu

Yunanistan’ın çeşitli sebeplerle Türk bayraklı gemilere son dönemde çok sayıda ceza kesmesinin ardından bu ülkenin adalarına yapılan seferler durduruldu. Bu durum turizmci, esnaf ve vatandaşları zora soktu. Bodrum'un da bundan etkilendiğini belirten Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, "Çok zor bir sürece girdik fakat ben bu durumun düzeleceğine inanıyorum" dedi.

Ege'de bayrak düellosu

Yunanistan, kendisine ait adaları ziyaret eden Türk teknelerine yönelik denetimleri son dönemde artırdı.

Yunan makamları, bu artışa turist taşıyan bazı Türk teknelerin korsan yolcu taşımacılığı yaptığı iddialarını gerekçe gösterdi.

Yazılan cezalar onbinlerce euroyu bulurken, bu faturayı ödeyemeyen tekneler de alıkonuldu. Tutuklanan bazı kaptanlar ise daha sonra serbest bırakıldı.

BİR GEMİ DAHA CEZA ALIRSA...

Sekiz yıldır “beyaz” listede yer alan Türkiye, art arda gelen bu cezalar nedeniyle bir alt katagoriye düşme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Bir Türk gemisinin daha ceza alması durumunda Türkiye’nin “gri” listeye düşebileceği ifade edildi.

Avrupa ülkelerinden gelen bu cezalar aynı hızla devam ederse Türkiye, bir süre sonra ise en alt katogori olan “siyah” listede olacak.

Ege'de bayrak düellosu - 1

YUNAN ADALARI YASAĞI

Bu durum karşısında harekete geçen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türk bayraklı gemi, tekne ve yatların Yunan adalarına gidişini yasakladı.

 25 Eylül’den beri Türk bayraklı ticari yatların, komşu adalara gitmesine izin verilmiyor.

Karar uyarınca sözkonusu adalara düzenli olarak yolcu taşıyan turizm firmaları da 12 Ekim’den itibaren sefer gerçekleştiremeyecek.

Ege'de bayrak düellosu - 2

İKİ YAKA DA ETKİLENECEK

Yaşanan bu gelişme, Ayvalık’tan Kaş’a kadar adalara turist taşıyan çok sayıda tur şirketini olumsuz etkiledi.

Seferlerin durdurulmasıyla birlikte personel ve gemi giderlerini karşılamakta zorlanmaya başlayan turizmciler, yetkililerden yardım bekliyor.

Yaz aylarında Türkiye’den yaklaşık 1.5 milyon turistin Yunan adalarına gittiğini dile getiren turizmciler, yasaktan iki ülkenin de olumsuz etkileneceğini vurguladı.

Ege'de bayrak düellosu - 3

BODRUM’DA ALTERNATİF ROTA

Turizmcilerin zorluk yaşadığı tatil bölgelerinden biri de Bodrum oldu. Her yıl deniz yoluyla onbinlerce turistin ziyaret ettiği ilçede esnaf, kaygıyla soruna çözüm bulunmasını bekliyor.

Yunanistan’ın tavrının ardından adalara yapılan turları iptal eden yat işletmecileri ise, müşterilerini Türk koylarında gezdirme kararı aldı.

Ege'de bayrak düellosu - 4

YELKENCİLER ADALARA UĞRAMAYACAK

Ayrıca 16-21 Ekim tarihleri arasında 29’uncu kez düzenlecek The Bodrum Cup yelken yarışlarında da değişiklik yapıldı.

Buna göre, 150 yat ve bin 500 yelkencinin katılmasının beklendiği yarışlarda Yunan adaları etabı çıkartıldı.

KOCADON: BU DURUMA ÇÖZÜM BULUNMALI

Bodrum’da bir grup basın mensubu ile bir araya gelen Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yunan tarafının Türkiye’den giden tekne ve yatlara gemi muamelesi yaparak yüksek cezalar kestiğini ifade eden Kocadon, böylece bu işi yapan Türk firmaların zor durumda bırakılmasının amaçlandığını söyledi.

Hükümetin aldığı kararda haklı olduğunu belirten Mehmet Kocadon, "Birkaç kere daha ceza verilirse alt listeye düşeceğiz" dedi.

Bu yılın ilk sekiz ayında yaklaşık 300 bin kişinin deniz yoluyla Bodrum’a geldiğini vurgulayan Kocadon, bunun da ilçe esnafına büyük katkı sağladığını ifade etti.

Ege'de bayrak düellosu - 5 Deniz yoluyla Bodrum'a bir yılda yaklaşık 300 bin kişinin geldiğini belirten Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, karar nedeniyle turist sayısında düşüş yaşanabileceğini söyledi.

Kocadon, Avrupa’dan Yunan adalarına lüks yatları ve özel jetleriyle gelen zengin turistlerin, buradan da Türk kıyılarını ziyaret ettiğine dikkat çekti.

Yunan adalarından turistik amacın dışında tedavi için gelenlerin de olduğunu ifade eden Bodrum Belediye Başkanı Kocadon, “Bize olduğu kadar Yunan adalarına da zararı var. Türkiye’den Kos Adası’na gıda ve tıbbi malzemeler gitmiyor. Oradaki hastanenin çarşafını bile ben buradan yolluyorum. Onlar da bundan mutsuz. Bu durumun düzeltilmesi lazım” şeklinde konuştu.

"DENİZDE 20 BİN YATAK KAPASİTESİ VAR"

Denizdeki yatak sayısının 20 bin olduğunu söyleyen Kocadon, şu ifadeleri kullandı: "Bu yıl denizden Bodrum'a gelen turist sayısı 285 bin kişi. Havaalanı ile gelen sayısı ise 364 bin. Yasak nedeniyle burada önemli bir düşüş yaşanabilir.

"ZOR BİR SÜRECE GİRDİK AMA..."

Mavi yolculuğa da en çok çıkanlar Hollandalılar. Almanlar ve Ruslar da geliyor, üstelik onların en zenginleri geliyor, düşük bütçeli turist bu yolla gelmiyor. Şu anda çok zor bir sürece girdik fakat ben düzeleceğine kesin inanıyorum."

CHP’li Mehmet Kocadon, konunun çözüme kavuşturulabilmesi için hükümet ve muhalefet nezdinde girişimlerde bulunduğunu da sözlerine ekledi.

TURİZMCİNİN GÖZÜ BU ZİRVEDE

Bu arada, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın 12 Ekim'de Yunanistan'da mevkidaşı Panagiotis Kruplis ile bir araya gelecek.

Sorunun buradaki görüşmede çözüme kavuşturulması bekleniyor.

Ege'de bayrak düellosu - 6 Feribot seferlerinin durdurulması Ayvalık'tan kalkışları da etkileyecek.

8 YIL ARADAN SONRA GRİ LİSTEYE DÜŞEBİLİR

Özellikle Avrupa ülkelerinin oluşturduğu Paris Memorandumu’na (Paris MoU) üye ülke limanlarında denetim yapılan ve alıkonulan gemi sayısı göze alınarak ülkeler beyaz, gri ve siyah olmak üzere üç listeye alınıyor.

Denizin güvenli olduğunu ifade eden beyaz listeye giren ülkelerin gemileri ticari avantaj elde etmiş oluyor.

2007 yılında gri listeye alınan Türkiye’nin 2009’da beyaz listeye girmesiyle birlikte Türk bayraklı gemilere yönelik denetimler de azaldı.

Ege'de bayrak düellosu - 7 Antalya'nın turizm gözdesi Kaş'tan da Meis Adası'na seferler yapılıyordu.

Türk bayraklı gemiler, 2014-2016 yılları arasında İtalya, İngiltere, Danimarka ve Rusya Federasyonu kadar denetim geçirmesine karşın bu ülkelerden daha fazla ceza aldı.

2010’da Türk bayraklı 758 gemi denetlenirken, bu rakam 2016’da 415’e indi.

Limanlarda tutulan gemi sayısı da geçen yıl 16 oldu. Ancak bu rakam, 2017’nin ilk sekiz ayında 13’e ulaştı. Son üç ayda 5 yat ve bir yük gemisinin alıkonulduğu öğrenildi.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Bodrum
  • Ekonomi
  • Turizm
  • Yunanistan

Sayfa Yükleniyor...