Ekonomi 7 yıl sonra ilk kez daraldı

Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,8 küçüldü. Ekonomi böylece 2009'un üçüncü çeyreğinden bu yana ilk kez daraldı.

Ekonomi 7 yıl sonra ilk kez daraldı

Ekonominin yılın üçüncü çeyreğindeki büyüme performansı belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 1,8 daraldı. Türkiye ekonomisi en son 2009 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 2,8 daralmıştı.

DOKUZ AYDA YÜZDE 2,2'LİK BÜYÜME

Yılın ilk dokuz ayında büyüme yüzde 2,2 olarak gerçekleşti.

Tarım sektörünün toplam katma değeri, bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre, zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 7,7 azalırken, sanayi sektörünün toplam katma değeri yüzde 1,4, hizmetler sektörünün toplam katma değeri de yüzde 8,4 geriledi. İnşaat sektörünün toplam katma değeri ise yüzde 1,4 artış gösterdi.

Ekonomi 7 yıl sonra ilk kez daraldı - 1

EN HIZLI FİNANS-SİGORTA BÜYÜDÜ

Bu yılın üçüncü çeyreğinde iktisadi faaliyet kollarına göre cari fiyatlarla en yüksek büyüme hızı, yüzde 15,5 ile finans ve sigorta faaliyetlerinde kaydedildi. Bunu, yüzde 13,1 kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri, yüzde 11 ile gayrimenkul faaliyetleri izledi.

Tarım, ormancılık ve balıkçılık ise yüzde 6 küçüldü. İnşaat sektörünün büyüme hızı yüzde 8,4 olarak belirlendi.

Ekonomi 7 yıl sonra ilk kez daraldı - 2

TÜKETİM HARCAMALARI AZALDI

Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre, zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 3,2 azaldı. Devletin nihai tüketim harcamaları, yüzde 23,8 arttı ve gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 0,6 geriledi.

Mal ve hizmet ihracatı, aynı dönemde zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 7 azalırken, ithalatı yüzde 4,3 artış gösterdi.

HESAPLAMA YÖNTEMİ DEĞİŞTİ

TÜİK büyüme verilerinde hesaplama yöntemini değiştirdi. GSYH zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1.8 azaldı.

Ulusal hesaplar konusunda AB yönetmeliklerine uygun olarak yapılan revizyon çalışmaları tamamlandı.Yeni seriye göre 2016 ilk ve ikinci çeyrekteki büyüme yüzde 4.5 oldu.  önceki hesaplamaya göre ilk çeyrekte yüzde 4,7, ikinci çeyrekte yüzde 3,1 büyüme kaydetmişti.

Ekonomi 7 yıl sonra ilk kez daraldı - 3

Üretım yöntemıne göre GSYH, zincirlenmiş hacim endeksiyle 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6.1 arttı.

2015 yılında kişi başına GSYH cari fıyatlarla 29 bin 885 TL, 11 bin 14 dolar olarak hesaplandı.

Sayfa Yükleniyor...