Ekonomi Bakanı Zeybekci: İhracat yüzde 6-7 düşer

Ekonomi Bakanı Zeybekci, yıl sonu ihracatında yüzde 6-7, ithalatta ise yüzde 16-17 civarında düşüş öngördüklerini söyledi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci: İhracat yüzde 6-7 düşer

Bakanı Nihat Zeybekci, yıl sonu itibarıyla geçen yıla oranla ihracatta yüzde 6-7, ithalatta ise yüzde 16-17 civarında düşüş öngördüklerini söyledi.

Zeybekci, "Denizli Çevre Yolu ile Honaz Tünelleri" tanıtım toplantısında, Türkiye her alanda destanlar yazdıklarını belirtti. Kendilerinin verdikleri sözlerden unutanlardan olmadığını ifade eden Zeybekci, "Cindere Barajı'nda 12 bin metre tünel açtık ve inanılmaz bir bütçe ile yaptık. Bunu farkındalık anlamında söylüyorum. Denizli şu anda çok şanslı bir dönem geçiriyor. Hiçbir projemiz, planda yok, programda yok, bütçede yok diyerek geri kalan, bekleyen, ertelenen hiçbir şey yok" dedi.

Türkiye'de yapılan otoyollarla, hızlı trenlerle, duble yollarla bu ülkede yaşayan insanlarda öz güven oluştuğunu ifade eden Bakan Zeybekci, "İnsanlarımıza öz güven geldi, beli doğruldu. İzmir'den Sarp Sınır Kapısı'na kadar duble yollardan gidilebilir hale geldi. Bunların hepsini karayollarındaki arkadaşlarımız yaptı. Dağları delmeye devam edeceğiz, hizmet destanları yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

"YIL SONU İHRACATINDA YÜZDE 6-7 DÜŞÜŞ OLUR" 
Bu yılki ihracat rakamlarına ilişkin soruya Bakan Zeybekci, "Yıl sonu ihracatımızda yüzde 6-7 aralığında geçen yıla göre bir düşüş olacağını, ithalatımızda ise yüzde 16-17'ler civarında bir düşüş olacağını öngörüyoruz" yanıtını verdi.

Zeybekci, şöyle devam etti:

"2014 yılı ocak ayından itibaren devamlı söylediğimiz o 28 Ocak'taki yani dış kaynaklı da olabileceğini düşündüğümüz, 'bir kaynaktan Türkiye'nin Merkez Bankasının döviz satışına 2 milyar dolarlık talep gelmesi sebebiyle manipülasyon olabilir' diye onun için söylüyoruz. O günden bugüne kadar söylediğimiz şuydu: 'Türk lirasının dolar karşısında değer kaybıyla ilgili dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım. Çünkü Türkiye'nin ekonomik yapısına ve rakamlarına, kısa vadeli ve toplam borçlarına bu mükellefiyetlerini karşılayabilme kabiliyetlerine baktığımız zaman Türkiye'nin endişe edecek hiç bir şeyi yoktur' bunu söyledik. Ve 7 Haziran seçimlerinden önce de söyledik şimdi de söylüyoruz. Dolar karşısında dünyanın önde gelen dolar endeksli paraları yüzde 22 değer kaybetti, Türk lirası da yüzde 30'a yakın değer kaybetti. Arada oluşan bu yüzde 8'lik fark, bu marj bu dönemde ortadan kalkacaktır. Türkiye'nin kur anlamında bir problem yaşayacak bir mazereti yok, gerekçesi yok. Ekonomik yapısal anlamda böyle bir hastalığı ortaya çıkaracak böyle bir ateşi yükseltecek bir hastalığı yok. Onun için bu önümüzdeki hafta ve ondan sonraki gelecek hafta yaklaşık 10 Ekimler gibi bu rahatlamanın o aradaki marjın kalktığını, Türk lirasının değer anlamında beklenen seviyeye doğru geleceğini ve inşallah 1 Kasım'dan sonrada dolar endeksini oluşturan  para birimlerinin dolar karşısındaki kaybından da pozitif anlamda ayrışarak Türk lirasının farklı bir noktaya geleceğini paylaşmak istiyorum."

Sayfa Yükleniyor...