Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'tan SOCAR'ın yatırımlarına destek

Petkim’i ziyaret eden Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz’dan bilgi aldı. Yatırımlara destek veren Elitaş, "Bu dev yatırımlar iki kardeş ülkeyi birbirine çok daha fazla yaklaştıracak" diye konuştu.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'tan SOCAR'ın yatırımlarına destek

Bakanı Mustafa Elitaş, Petkim’i ziyaret etti.

Burada SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz’dan brifing alan Bakan Mustafa Elitaş, daha sonra saha ziyareti yaparak, yatırımların ilerleyişlerini yerinde görme fırsatı buldu. 

Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşlik ilişkisinin, SOCAR’ın yatırımları ile farklı bir boyut kazandığını belirterek, Ankara’da yaşanan terör eylemi sonrasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Ankara’ya gelerek hem başsağlığı mesajı verdiğini hem de 6 stratejik anlaşmaya imza atıldığını hatırlattı.

Bakan Elitaş, Türkiye ve Azerbaycan’ın “Bir Millet, İki Devlet” ülküsünü paylaşmalarının yanı sıra, iki stratejik ortak ülke olduğunu vurgulayarak, “Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev, ülkemizin yaşadığı menfur terör saldırısı sonrası Ankara’ya gelmiş ve Sayın Cumhurbaşkanımıza başsağlığı dileklerini iletmiştir. Terör saldırısı nedeniyle Bakü’de yapılması planlanan  5. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantıları, Sayın Aliyev'in talebi ile Ankara’ya alındı ve Sayın Cumhurbaşkanı Ankara’ya gelerek bir yandan acımızı paylaştı, diğer yandan da stratejik işbirliği toplantıları yapılarak iki ülke arasında altı adet anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın İlham Aliyev ortak basın toplantısı ile bu anlaşmaları açıkladılar” dedi.

Star Rafinerisi ve Petlim Konteyner Limanı’nı yerinde inceleme fırsatı bulmasından duyduğu memnuniyeti aktaran Mustafa Elitaş, SOCAR’ın Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcı şirketi olduğunu belirtti.

ELİTAŞ: İKİ KARDEŞ ÜLKEYİ DAHA FAZLA YAKLAŞTIRACAK

Yarımadada devam eden ve “Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik-Dağıtım” entegrasyon zincirini oluşturacak yatırımlarla Türkiye’nin aynı zamanda ilk Kimya Endüstri Parkı’nı da kazanacağını vurgulayan Bakan Elitaş; şu değerlendirmeyi yaptı:

“TANAP, Star Rafinerisi, Petlim Konteyner Limanı yatırımlarının tamamını Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak destekledik ve desteklemeye devam ediyoruz. ‘Bir Millet İki Devlet’ ülküsünün ekonomik alandaki karşılığı olan bu dev yatırımlar Türkiye ve Azerbaycan ekonomilerine büyük katkı yapacak ve bu iki kardeş ülkeyi birbirine çok daha fazla yaklaştıracak.”

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'tan SOCAR'ın yatırımlarına destek - 1

YAVUZ: 10 MİLYON KAPASİTEYLE İLK OLACAK

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz da, Türkiye’nin geleceğine olan inançları ve iki ülkenin stratejik vizyonu ile gerçekleştirdikleri yatırımların, iş takvimine uygun olarak devam ettiğini söyledi.

Star Rafinerisi’nin, uluslararası banka ve finans kuruluşlarından karşılanan 18 yıl vade ve 3,3 milyar dolarlık hacmiyle Türk reel sektör tarihinin en büyük ve en uzun vadeli proje finansmanı kredisine sahip olduğunu anımsatan Yavuz, rafineri yatırımında inşaat sürecinin yarıdan fazlasının tamamlandığın altını çizdi.

Yavuz, şu bilgileri verdi:

“2018 yılında üretime başlayacağımız rafinerimiz ile ülkemiz çok daha az ithalat yapacak, cari açığımız azalacak ve Türk ekonomisine çok önemli katkı sağlayacağız. Rafinerimiz yılda 10 milyon ton petrol işleme kapasitesi ile Türkiye’nin ilk özel sektör rafinerisi olacak. Yine Petkim Yarımadası içinde, Türkiye'nin üçüncü büyük konteyner limanı olarak inşa edilen Petlim Konteyner Limanımızı tamamladık ve operasyona hazırlık çalışmalarına başladık. İşletmeci şirkete teslim ettik ve önümüzdeki günlerde Türkiye ve Azerbaycan Cumhurbaşkanlarımızın teşrifleri ile açılışını yapmak üzere gün sayıyoruz.

Bu ziyaret vesilesi ile Sayın Bakanımızın şahsında hükümetimize ve bizden hiçbir zaman desteğini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımıza bir kez daha teşekkürlerimizi sunduk. Cumhurbaşkanlarımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın İlham Aliyev'in direktifleri ve vizyonları ile bu muhteşem yatırımlara imza atmaktan SOCAR olarak gurur duyuyor be çalışma arkadaşlarım ile gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz.”

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve beraberindeki heyet, temaslarının ardından şirketten ayrıldı.  

Sayfa Yükleniyor...