Emekliler müjdeli haberi bekliyor

SGK ile bankalar arasında emeklilere aylıkları karşılığında belli bir miktar promosyon verilmesi için yürütülen pazarlık konusunda emekliler, Bakan Müezzinoğlu'ndan gelecek müjdeli haberi bekliyor.

Emekliler müjdeli haberi bekliyor

2007/21 sayılı Başbakanlık genelgesiyle kamuda çalışanların maaşları karşılığında aldığı banka promosyonunun, emeklilere de aylıkları karşılığında verilmesi talebiyle gündeme gelen tartışmalar, AK Parti'nin konuyu seçim beyannamesine taşımasıyla ciddiyet kazanmıştı.

Asgari ücretin bin 300 liraya yükseltilmesi, emekli aylıklarına zam yapılması ve ticari faaliyette bulunan emeklilerden Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisinin kaldırılması gibi seçim sürecindeki vaatlerini hayata geçiren hükümet, emeklilere aylıkları karşılığında banka promosyonu verilmesi vaadini de hayata geçirmek için çalışma yürütüyor.

Yaklaşık 11 milyon emekli, SGK ile bankalar arasında emeklilere aylıkları karşılığında belli bir miktar promosyon verilmesi için yaklaşık 6 aydır yürütülen görüşmeleri merakla takip ediyor. Son açıklamaların ardından emekliler, promosyon pazarlığının kısa sürede sonuçlanmasını beklemeye başladı.

"PROMOSYON KONUSUNUN GELDİĞİ BİR NOKTA VAR"

Müezzinoğlu bugün Bakanlık'taki makamında Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ı kabul etti. Konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Esnek çalışma modeliyle ilgili bir taslak hazırlanmıştı. Eşlerden ikisi de biri kamuda işçi, diğeri memur statüsünde çalışıyorsa, çocuk ilk okula başlayana kadar birisi yarım zamanlı çalışabilecekti. Bu taslak tamamlandı mı?" sorusuna Müezzinoğlu, "Önümüzdeki günlerde ben yönetmeliğin son sunumunu alacağım. Son bir değerlendirmeyi yaptıktan sonra ümit ediyorum ki bu ay sonuna kadar, bu yönetmeliği yayınlamış olacağız. Büyük oranda hazırlıklar tamamlandı." karşılığını verdi.

"Emeklilerin promosyon almasıyla ilgili çalışma ne durumda? OECD'nin anketine göre emeklilerin en yoksul olduğu ülkeler arasında Türkiye yüzde 18 ile ortalarda yer aldı. Bu rakamı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Müezzinoğlu, "Promosyon konusundaki çalışmalar, Sayın Süleyman Soylu Bakan'ımız döneminde bir noktaya taşınmış. Biz geldiğimizde, bayram geldi. Henüz o konuyu fiilen bir çalışma masamıza alıp da bir icraat sürecine önümüzdeki haftadan itibaren alacağız. Geldiği bir nokta var. Sayın Başbakan'ımıza da sunacağız. Bankaların bu anlamda bugüne kadar gider hanelerinde görünmeyen bir rakamı zarar gibi görüyor olmaları ve emekliye ödenen maaşların bankalardaki duruş süreleri bir ve iki gün." diye konuştu.

Emeklinin beklediği rakamı henüz yakalayamadıklarını ifade eden Müezzinoğlu, medyada bazı rakamların yer aldığını, emeklinin reel olmayan bir algıya taşınmaması gerektiğini söyledi. Müezzinoğlu, bunun kararını Başbakan Yıldırım'a bırakarak, daha iyi sonuç alabilecekleri bir süreci gelecek günlerde sonuçlandırmaya gayret edeceklerini dile getirdi.

Müezzinoğlu, emeklilerin OECD ortalamalarına ilişkin ise "Emekliler adına arzu ettiğimiz noktada daha idealini hepimiz istiyoruz. Bir gün Rabbim nasip ediyorsa biz de emekli olacağız ve hepimiz daha ideal koşulları arzu ediyoruz. Ülkenin realitelerini, ekonomik dinamiklerini de gözardı etmemek lazım. Ne yazık ki bizim bazı popülist politikalarımızın getirdiği sıkıntıları, hem ekonomimiz hem milletimiz ağır bedellerle ödedi. Emeklimizin bugünkü durumuna yansıyan tablolar oldu. Acaba OECD ortalamalarındaki emekli yaşına baktığımızda Türkiye kaçıncı sırada? Ona da bakmak lazım. OECD ortalaması ülkelerde emekli yaşında kanaatim odur ki Türkiye birinci sırada." dedi.

ERGÜN: "BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMESİNİ BEKLİYORUZ"

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilere aylıkları karşılığında banka promosyonu verilmesini ilk kez kendilerinin talep ettiğini, bunu yaklaşık 10 yıldır her platformda dile getirdiklerini anımsattı.

Emeklilerin zor şartlar altında yaşadığını, banka promosyonu ile gelecek paranın bu anlamda büyük önem taşıdığını ifade eden Ergün, "AK Parti'nin emeklilere banka promosyonu verileceği vaadi 1 yıldır gündemde. Hükümetin diğer vaadlerinde yaptığı gibi bunu da hayata geçirmesi lazım." görüşünü savundu.

Bu konudaki pazarlıkların bir an önce sonuçlanması ümidini dile getiren Ergün, "İsteğimiz promosyon meselesinin bir an önce çözülmesi." şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...