En çok İsviçre Frangı kazandırdı

Dolar ve euro son dönemdeki iniş ve çıkışlarıyla ilgi odağı olsa da, yıl başından bu yana lira karşısında yüzde 28,8 değer kazanan İsviçre Frangı yatırımcının yüzünü güldürdü.

En çok İsviçre Frangı kazandırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gösterge niteliğindeki döviz kurlarından derlenen verilere göre, 31 Aralık 2014'te 2,3608 liradan alıcı bulan İsviçre Frangı, 31 Ağustos'ta 3,041 liraya yükseldi.

Böylece frank yıl başından bu yana yüzde 28,8 değer kazanmış oldu. Buna göre yıl başında 2 bin 360,8 lira vererek bin İsviçre Frangı alan bir yatırımcının parası, 31 Ağustos itibariyle TL bazında 3 bin 41 liraya yükselerek 8 ayda 680,2 lira kazandırdı.

SUUDİ ARABİSTAN RİYALİ VE ABD DOLARI 2. SIRADA
Para birimleri arasında getiri şampiyonu olan İsviçre Frangı'nı, yüzde 25,4'lük getiri ile Suudi Arabistan Riyali ile ABD Doları takip etti. Yıl başında 0,6211 lira olan Riyal 0,7792 liraya yükselirken, dolar da 2,3311 liradan 2,9231 liraya çıktı.

TL karşısında yıl başından bu yana yüzde 24 yükselen İngiliz Sterlini getiride dördüncü sırada yer alırken, bu para birimini sırasıyla yüzde 23,6 ile Japon Yeni, yüzde 22 ile Çin Yuanı, yüzde 21,6 ile Kuveyt Dinarı, yüzde 21,1 ile Pakistan Rupisi, yüzde 17,1 ile Rumen Leyi, yüzde 15,7 ile de euro takip etti.

Kazanç bakımından en az getiri sağlayan para birimleri ise yüzde 9,1 ile Avustralya Doları, yüzde 9,7 ile Kanada Doları, yüzde 10 ile Rus Rublesi, yüzde 11,8 ile Norveç Kronu, yüzde 13,5 ile de İran Riyali oldu. Odeabank Ekonomik Araştırmalar ve Strateji Direktörü Ali Kırali, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Yıl başından bugüne bakıldığında güçlü dolar dönemi ve jeopolitik riskler nedeniyle gelişmekte olan ülke para birimleri ve doğal olarak TL, özellikle gelişmiş ülke para birimlerine karşı değer kaybediyor" dedi.

Bu noktada özellikle TL'nin İsviçre Frangı'na karşı yıl başından bu yana yüzde 30'a varan değer kaybının dikkati çekici olduğunu belirten Kırali, İsviçre Merkez Bankası'nın 15 Ocak'ta Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) varlık alım programını açıklaması öncesinde euro/frank paritesinde 1,20 olan alt bandı kaldırması sonrasında frangın tüm para birimlerine karşı hızla değer kazanmasının bu durumun başlıca nedeni olarak öne çıktığını dile getirdi.

"İLAVE PARA KAYIPLARI DA GÖRÜLEBİLİR"
Öte yandan euro-frank paritesinde 1,20 olan alt bandın kaldırıldığı 15 Ocak'tan sonra TL'ye karşı değer artışı değerlendirildiğinde franktan daha fazla değerlenen para birimleri de bulunduğuna işaret eden Kırali, şunları kaydetti: "15 Ocak'tan sonra TL'ye karşı belli başlı para birimlerine baktığımızda Frank/TL yüzde 10 artış gösterirken, dolar ve poundda artış oranları yüzde 25-30 bandında gerçekleşmiş durumda ve bunun nedeni ABD ile İngiltere merkez bankalarının faiz artırımına en yakın duran merkez bankaları olmaları. Küresel ekonomideki süregelen belirsizlikler ve ekonomik toparlanmaya bağlı olarak, söz konusu para birimlerine karşı TL ve diğer önde gelen gelişmekte olan ülke para birimlerinde ilave değer kayıpları da görülebilir."

Sayfa Yükleniyor...