NTV

En fazla zam sanatçı ve aşçılara

Ekonomi

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Başkanı Kerem Köfteoğlu, turzim sektöründe en düşük maaşı 850-1000 lira ile komilerin aldığın belirterek, "Onları maaşları 1100-1600 lira arasında değişen bellboy, kat görevlisi, güvenlik elemanı, garson ve barmen gibi görevlerde çalışan elemanlar izliyor” dedi.

TUYED'den yapılan açıklamaya göre, turizm sektörü yöneticilerinin kuruluşu olan İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği (İNKAY) ile TUYED ilkini 2012 yılında gerçekleştirdikleri "Turizmde Maaşlar" başlıklı ortak çalışmalarının 2014 yılı ile ilgili sonuçlarını açıkladı. Buna göre, 2012-2014 arasında en fazla maaş artışı "eğlendiren" animasyon şeflerinde ise yüzde 33 "doyuran" aşçılarda yüzde 25 oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Köfteoğlu, "Turizmde Maaşlar" çalışmasında ağırlıklı olarak Antalya’daki 5 yıldızlı otellerin verdiği ücret aralığının temel alındığını vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi:

"Alacakları ücret yasa gereği belli olan stajyerleri saymazsak, bu yılın en düşük maaşını, aralığı 850 ila bin lira arasında değişen komiler alacak. Onları maaşları 1.100 lira ile 1.600 lira arasında değişen bellboy, kat görevlisi, güvenlik elemanı, garson ve barmen gibi görevlerde çalışan elemanlar izliyor. Tabloya baktığımızda en fazla ücret artışının ‘eğlendiren’ sanatçılar ile ‘doyuran’ ustaların maaşında olduğunu görüyoruz. Bu kesimdeki maaş artışı sırasıyla yüzde 33 ve yüzde 25 olarak karşımıza çıkıyor. Otellerin diğer bölümlerinde çalışan personellerin söz konusu dönemde maaşındaki artış ise ortalama yüzde 11 seviyesinde kalıyor.”

İNKAY Başkanı Talat Kanbir ise, Antalya’yı ziyaret eden 10 milyonu aşkın turistin önemli bir kısmının Avrupa vatandaşları olduğuna dikkati çekerek, “Bunlara ve diğer misafirlere Avrupa standartlarında hizmet verilmesini sağlamak amacıyla AB Hayat Boyu Öğrenme Programı çerçevesinde eğitimler başlattık. Eğitimleri ‘ölü sezon’ olarak bilinen aralık-mart ayları arasında verdik. Ev sahibi kurumların durumlarına göre 6 haftalık yerleştirme süresi planlıyoruz. Bu süre içinde katılımcılara teorik eğitimlerin yanı sıra, mutfak ve lokantalarda çalıştırarak iş deneyimi kazanmalarını sağlıyoruz. Eğitimler sonunda yeni sezonda kalifiye birer personel olarak istihdam ediliyorlar” değerlendirmesinde bulundu.