Erdoğan: Siyasetçiler bu işi çözemiyorsa millet çözecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Seçim sonucunda ortaya çıkan tablo milletimizin takdiridir. Mevcut şartlarda Türkiye'nin bir koalisyon hükümetiyle yönetilmesi kaçınılmaz'' dedi. Erdoğan, ''Siyasetçiler bu işi çözemiyorsa millet çözecek tek mercidir'' ifadesini kullandı.

Erdoğan: Siyasetçiler bu işi çözemiyorsa millet çözecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da, Türkiye İhracatçılar Meclisi 22. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu.

''MEVCUT ŞARTLARDA KOALİSYON HÜKÜMETİ KAÇINILMAZ''

Erdoğan, 7 Haziran seçimlerinin Türkiye'de 12,5 yıldır kesintisiz devam eden tek parti hükümetlerinin devamına imkan vermeyecek bir sonuç çıkardığını belirterek, "Mevcut şartlarda Türkiye'nin bir koalisyon hükümetiyle yönetilmesi şu anda kaçınılmaz bir halde. Meclis'te 4 partinin temsil edildiği bu yeni dönemde, temennimiz yeni hükümetin bir an önce kurulmasıdır" dedi.

Her seçimde olduğu gibi bu seçimde de ekonominin ciddi bir imtihandan geçtiğini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Ekonomimiz bakımından bu kritik dönemlerin her biri çok ciddi sonuçlar potansiyelini taşıyordu. Hatta doğrudan ekonominin hedef alındığı pek çok hadise yaşadık. Hamd olsun bu saldırıların hepsinin de üstesinden milletimiz ve sizlerle birlikte geldik. Bugün de ülkemizin 12,5 yıldır titizlikle koruduğu istikrar ve güven iklimi konusunda ciddi endişelerin yaşandığını görüyoruz. Her şeyden önce şu hususu bir kez daha ifade etmek istiyorum, seçim sonucunda ortaya çıkan tablo milletimizin takdiridir. Hepimizin buna saygı duyma mecburiyeti vardır. Madem milletimiz böyle bir tablo takdir etti, öyleyse bize düşen bu şartlarda ülkemiz ve milletimiz için yapmamız gerekenlerin en iyisini ortaya koymaktır."

''KİMSENİN EGOLARINA MAHKUM OLMAMASI GEREKİR''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Haziran Salı günü TBMM'nin açılacağını ve seçilen milletvekillerinin yemin edeceğini hatırlatarak, aynı gün Meclis Başkanı ve Başkanlık Divanı'nın seçileceğini belirtti.

Bu seçimin de en geç 5 gün içinde tamamlanması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Anayasada Cumhurbaşkanı'na, hükümet kurulamaması halinde seçimlerin yenilenmesine karar vermek için tanınan 45 günlük süre, Meclis Başkanlık Divanı'nın seçimiyle başlıyor. Öyle bir durumda ağustos ayının ortalarına kadar uzanan bir süreç söz konusu. Türkiye'nin böyle bir zaman kaybına tahammülü olmadığına inanıyorum. Bunun için koalisyon hükümetinin mümkün olan en kısa zamanda kurulmasını temenni ediyorum. Kimsenin egolarına mahkum olmaması gerekir.

''SİYASETÇİLER BU İŞİ ÇÖZEMİYORSA MİLLET BU İŞİ ÇÖZECEK TEK MERCİDİR''

Eğer egolar öne geçerse o zaman bu süreç uzayacaktır. O zaman da Cumhurbaşkanı olarak üzerimize düşen görev, siyasetçiler bu işi çözemiyorsa millet bu işi çözecek tek mercidir, bunu yapmak durumundayız" diye konuştu.

''VEBALİ AĞIRDIR"

Erdoğan, ekonominin mevcut durumda seçim sonucunu hazmetmiş ve bir koalisyon hükümetine kendini hazırlamış göründüğünü aktararak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hükümet kurma sürecinin uzaması veya hükümetin kurulmaması durumunda da ekonomimiz dinamiklerinin buna dayanacak dirayete sahip olduğuna doğrusu ben inanıyorum. Ama partilerimize ve genel başkanlara düşen görev, ülkenin, milletin ve bilhassa ekonominin sabrını çok zorlamadan sorumluluklarının bilinci içinde hareket etmektir. Türkiye, ortak bir dil, ortak hedefler ve ortak akıl çerçevesinde kurulmuş bir koalisyonla istikrar ve güven iklimini yeniden tahkim edebilir. Müşterekleri değil, farklılıkları öne çıkararak adeta oyun bozanlık eden partiler ve siyasetçiler bunun hesabını millete vereceğini bilmelidir. Kimsenin, seçimlerin ortaya çıkardığı tablodaki konumunu, millete karşı sorumluluk üstlenmek yerine sistemi kilitlemek için kullanmaya hakkı yoktur. Türkiye'yi, hükümet kurulamayan bir ülke durumuna düşürmenin vebali ağırdır."

''BİRİLERİNİN TALİMATINA İHTİYACIM YOK''

Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak bu süreçte milletin arzusu ve beklentisi doğrultusunda yeni hükümetin kurulmasını teşvik edeceğini söyledi.

Birilerinin ikide bir çıkıp, "Cumhurbaşkanı anayasadaki yerine çekilmelidir" gibi ifadeler kullandığına işaret eden Erdoğan, "Ben Anayasadaki yerimi gayet iyi biliyorum. Siyasette ömrümün 40 yılı anayasa ile hareket ederek ve anayasanın verdiği yükümlülükleri bulunduğum her makanda kullanarak geçti ve şu anda da yine Cumhurbaşkanı olarak anayasanın bana verdiği görev neyse, yetki neyse, bu yetkiyi gayet iyi kullanmasını bilirim. Bunun için de birilerinin talimatına ihtiyacım yok" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...