Eşi beğendi, 100 milyon euroya satın aldı

İstanbul Yeniköy’deki Erbilginler Yalısı'nın Katarlı iş adamı Abdulhadi Mana Al-Hajri’ye satılmadığı, iki hafta önce Türkiye’yi ziyaret eden Katar Emiri Şeyh Temim'in yalıyı eşine hediye ettiği ortaya çıktı.

Eşi beğendi, 100 milyon euroya satın aldı

İstanbul Boğazı'nın en gözde ve en pahalı yalısı Sarıyer Yeniköy’deki ünlü Erbilginler Yalısı, tam 100 milyon euroya el değiştirdi.

Tapu kayıtlarında yalının yeni sahibi olarak ‘Dardanelles Gayrimenkul Yatırım Anonim Şirketi’ gözüküyor. Londra merkezli bu şirket, İstanbul’da Mart 2014’te Katarlı işadamı Abdulhadi Mana Al-Hajri tarafından kuruluyor. Katarlı işadamı Al-Hajri, bir dönem Katar’ın Ürdün Büyükelçiğini de yapmıştı.

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre, yalının gizli sahibini ortaya çıkaran detay Al Hajri’nin kızının Katar Emiri Şeyh Temim’in ikinci karısı olması. Katar Emiri ve ailesinin isminin öne çıkmaması ve Kraliçe Anoud’un babasının halihazırda Türkiye’de mevcut bir şirketi bulunduğu için satın alma Dardanelles Gayrimenkül üzerinden yapıldı.

ARACILAR YALIYI GÖSTERDİ
Katar Emiri Şeyh Temim, 12 Mart tarihinde Türkiye’ye ziyarette bulunmuştu. Katar Emiri, Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüp, çalışma ziyareti yaparken ailesi İstanbul’u gezdi. Bu ziyaret esnasında Katar Kraliçesi Anoud’a Erbilgin Yalısı da gösterildi. Yalıyı beğenen Kraliçe Anoud, satın alınmasını istedi ve Katar Emiri de hediye etti.

Eşi beğendi, 100 milyon euroya satın aldı - 1 Emirin ikinci eşi Kraliçe Anaoud



EMİRİN İKİNCİ EŞİ 25 YAŞINDA
- Şeyh Temim ile yalının tapuda sahibi olan Al-Hajri’in kızı Anoud, 3 Mart 2009’da evlendi.

- Şeyh Temim’in ikinci karısı olan Kraliçe Anoud’dan Nayla, Abdullah ve Rodha adında 3 çocuğu var.

- 1990 doğumlu olan Kraliçe Anoud, 25 yaşında...

ESKİ ADI BURHANETTİN BEY VE MISIRLILAR YALISI
Üstelik Erbilgin sadece adı geçen yalıya değil, “Burhanettin Bey Yalısı ve Mahiyet Konutları” olarak anılan alanın tümüne sahip. Yeniköy’ün en gözde lokasyonu Köybaşı Caddesi üzerinde ve yalının tam karşısında yer alan bu arsa toplam 3 bin 600 metrekare. Arsaya inşa edilmiş “Mahiyet Konutları” 1940’lı yıllarda, havadan çekilmiş fotoğraflarda dört ayrı köşk olarak görünüyormuş. Bugün ise bu köşklerden sadece iki ta- nesi Erbilgin ailesinin yeniden inşa ettiği haliyle ayakta. Erbilgin’in katlarını kiraya verdiği biri üç (900 metrekare), diğeri dört katlı (1200 metrekare) bu köşklerin şimdiki sakinleri arasında ise Sarar Giyim’in patronu Cemalettin Sarar ile Mahzar Alanson ve Nil Karaibrahimgil gibi sanatçılar var. Bu iki köşk ve içinde bulundukları arsanın toplam değeri ise 30-35 milyon dolar civarında. Erbilgin ailesi, temelleri hala duran “Mahiyet Konutları”ndan diğer ikisini de yeniden inşa etmeyi planlıyor. Aile, haklarında çıkan tüm haberlere rağmen ne iş ne de yalı konusunda konuşmak istiyor. Basından uzak kalmayı tercih etseler de ‘dillere destan’ yalılarının kapısını misafirperver bir tutumla açmayı ihmal etmiyorlar.


ERBİLGİNLER YALISININ 64 ODASI VAR
Erbilgin Yalısı, tam anlamıyla Boğaz’ın serin sularıyla iç içe. Ahşap cephesinin yarattığı mütevazı görünümüne rağmen, İstanbul’un tüm şaşaalı güzelliğini barındırıyor. Bu zenginliğini de her köşesinde cömertçe sergiliyor. Üstelik Osmanlı döneminin izleri de her adımınıza eşlik ediyor. Yalı, köklü bir maziye sahip olduğu için bundan önce sırasıyla Burhanettin Efendi Yalısı ve Mısırlılar Yalısı olarak anılmış. 1785 yılına ait tapudaki ilk kayıtlarda saatçi Hacı Panayot ismine rastlanıyor. 1887 yılında Hariciye Bakanı Mahmut Münir Paşa’ya, onun vefatından bir süre sonra da Enver Paşa’nın annesi Ayşe Pervin ile Şükriye Ulviye Hanım’ın mülkiyetine geçtiği biliniyor. 1911 yılına gelindiğinde ise II. Abdülhamit, yalıyı çok sevdiği oğlu Burhanettin Efendi için satın almış. Cumhuriyetin kurulma aşamasında Osmanlı hanedanı elindeki mülkleri kaybederken o zamanki adıyla Burhanettin Efendi Yalısı’na da Mı- sırlı Ahmet İhsan Bey talip olmuş. Yalıyı 1984 yılında Erbilgin’e satan ise Ahmet İhsan Bey’in çocukları olmuş. Yıllarca ihmal edilmiş olan yalı Erbilginlere geçtiği dönemde bir harabeyi andırıyormuş. 1989 yılına kadar restorasyon işleriyle meşgul olan aile, biraz da bu yenileme harcamaları nedeniyle yalıya şimdilerde hatırı sayılır bir değer biçiyor. Toplam 3 bin 633 metrekare kullanım alanı olan yalının toplam 64 odası bulunuyor. Boğaz’a bakan cephesinin uzunluğu ise 60 metre. Yani Boğaz’daki en uzun kıyıya sahip yalılardan biri. Yalının genel hatları ise sade ama görkemden uzak olmayan ‘ampir üslubu’ taşıyor. Dış cephesinde zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı ‘art nouveau’ etkileri görünen yalının iç süslemelerinde ise altın varaklar hakim. Yenileme çalışmaları ‘haremlik’ ve ‘selamlık’ bölümlerinden oluşan yalının ana hatlarına sadık kalınarak yapılmış. Fakat kimi noktalarda günümüze uygun bir yapı oluşturulmuş. Örneğin geçmişte ‘kayıkhane’ olarak kullanılan bölümü yerini yüzme havuzuna bırakmış.

Sayfa Yükleniyor...