Et fiyatlarını düşürecek adım

Hükümet, artan et fiyatlarına müdahale için ilk adımı attı. Et ve Balık Kurumu'na ithalat yetkisi verildi.

Et fiyatlarını düşürecek adım

Hükümet et fiyatlarında yaşanan artışa sonunda el koydu.

Et ve Balık Kurumu'na canlı hayvan ve et ithalatı yetkisi verildi. Et ve Balık Kurumu bugünden itibaren canlı hayvan ve "et" ithalatı yapabilecek ve piyasada düzenleyici bir rol üstlenecek.

Yetki konusunda Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bir yetkilendirme yapması bekleniyordu. Et ve Balık Kurumu'nun devreye girmesiyle et fiytalarında bir düşüş yaşanması bekleniyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan, et fiyatlarındaki artış için önlem alınmasını istemiş, Tarım Bakanı Mehdi Eker fiyatların düşmemesi durumunda et ithalatına izin verileceğini söylemişti.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Et Balık Kurumu'na et  piyasası ile ilgili düzenleyici tedbirleri alma ve uygulamaya yetkisi verildiğini kaydederek, ithalatın da bunun içinde olduğunu söyledi.

Eker, "Asla üreticiye zarar verecek bir uygulama yaptırmayız, amacımız üreticiye zarar vermek değil, aradaki  spekülatörlerin zararlı tesirlerini bertaraf etmektir. Arada birileri spekülasyon yapıyor. üretici dışında. Tüketiciye de zarar veriyorlar, üreticiye de zarar veriyorlar. Böyle bir arada zümre türedi, bizim hedefimiz  onlar, onların vereceği zararı bertaraf etmek" diye konuştu.

    Birkaç günlük çalışmaların et fiyatları üzerinde sonuç verip vermediği sorusuna, "Etkisi var" karşılığını veren  Eker, bunun perakende sektörüne bir günde yansımayacağını ama toptan et fiyatlarını ve kesimleri etkileyeceğini belirtti.

KALDIRIMCI: REKABET İHLALİ YOK
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı şunları söyledi: "Bize şikayetler geldi. Basından, medya ortamından hareketle biz konuyu resen anlamlı da gördük, müdahil olduk. Bir ön araştırma yaptık ama, ön araştırmamızda vardığımız sonuç, yapısal unsurların daha önemli, daha belirleyici olduğu ve fakat örgütlü, kartel dediğimiz türden rekabet ihlali tespiti yapmaya imkan verecek bir tablonun bulunmadığı şeklinde bir kurul kararımıza dönüştürüldü. Yani ön araştırma sonucunda bir soruşturma açmamış olduk.''

Kaldırımcı, kırmızı et fiyatlarının artışıyla ilgili Rekabet Kurumu'nun bu aşamada bir müdahalesi olup olmayacağına yönelik olarak ''En azından mevcut durum itibariyle şimdi müdahil olacağımız bir noktanın olmadığını, rekabetçi açıdan ifade etmiş olduk. Ama konuyu başka alanlarına dönük olarak, ilgili sektörün alt başlığı olarak tanımlanabilecek bazı yönlerine dönük olarak çalışmamız devam etmekte. Elimizdeki belge ve bilgiler belki ileride bir soruşturma açma gerekçesi olabilir. Ama bugün itibariyle bizim açımızdan böyle bir tablo yok'' dedi.

SUCUĞUN FİYATI 40 LİRAYA ÇIKTI
Öte yandan et fiyatlarının yükselmesi nedeniyle birkaç ay öncesine kadar en pahalı 25-30 lira olan sucuğun fiyatı 40 liraya ulaştı.

Son dönemlerde et fiyatlarının yükselmesi nedeniyle kemikli et, kilogramı 18 liradan kestiriliyor.

Maliyetin bu kadar yükselmesi kasaplarda en ucuz kıymanın 24 liraya, kırmızı etin kilosu ise 30 liranın üzerine taşıdı. Etteki bu yükseliş, sucuk, salam ve sosis gibi ürünlerin fiyatlarında da önemli artışa yol açtı.

Sayfa Yükleniyor...