Et ithalatı çözüm mü?

Milliyet Gazetesi yazarı Güngör Uras, et ithalatının fiyatları kısa vadede düşüreceğini ama uzun vadede Türkiye'de hayvancılığın bitmesine yol açabileceğini belirtti.

Et ithalatı çözüm mü?

Hükümet, artan et fiyatlarına müdahale için Et ve Balık Kurumu'nu devreye soktu ve kuruma et ithalatı izni verildi.


Bu kararın fiyatları dengelemesi bekleniyor. Ancak Milliyet Gazetesi yazarı Güngör Uras ise ette ithalat iznini farklı yorumluyor.

NTV ve CNBC-e'ye konuşan Uras, et ithalatının fiyatları kısa vadede düşüreceğini ama uzun vadede bu kararın Türkiye'de hayvancılığın bitmesine yol açabileceğini söyledi.

Uras şöyle konuştu: "Türkiye'de genellikle büyük baş hayvanların et fiyatından söz ediyoruz. Fiyatlardaki artışın nedeni son zamanlarda süt fiyatlarındaki dalgalanmalar sonucu süt ineklerinin erken zamanda kesime gönderilmesi oldu.

Et ithalatı kısa dönemde çok iyi olur, ucuz etleri yeriz. Ucuz ithal et geldi diye besiciler bir an önce kesime gönderir. Kesime çok hayvan gittiği için yerli et fiyatları da düşer. Ancak bir süre sonra görürüz ki, biz et ithalat etmeden yaşayamayacak bir ülke haline gelmişiz.

Hayvancılık ve süt politikalarında Et ve Balık Kurumu ve Süt Endüstrisi Kurumu'nu kurmuştuk. Bu kurumların görevi Türkiye'de süt ve et piyasasını  dengelemek ve düzenlemek idi. Sütün az ve çok olduğu zamanlarda ikisi arasındaki düzeni sağlamaktı. Bu düzenleyici kurumlar yeniden oluşturulmalı."

Sayfa Yükleniyor...