ETİ'nin kurucusu Firuz Kanatlı hayatını kaybetti (Firuz Kanatlı kimdir?)

ETİ Şirketleri Onursal Başkanı ve ETİ Makine Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Kanatlı, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Kanatlı, cumartesi günü Eskişehir'de toprağa verilecek.

ETİ'nin kurucusu Firuz Kanatlı hayatını kaybetti (Firuz Kanatlı kimdir?)

ETİ Şirketleri Onursal Başkanı ve ETİ Makine Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Kanatlı, tedavi altında tutulduğu Acıbadem Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

FİRUZ KANATLI CUMARTESİ GÜNÜ DEFNEDİLECEK

ETİ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Firuz Kanatlı'nın cenazesi 21 Ekim Cumartesi günü Gümülcine Camisi'nde kılınacak öğle namazının ardından Eskişehir Seyit Gazi Yolu Asri mezarlığına defnedilecek.

FİRUZ KANATLI KİMDİR?

Firuz Kanatlı, 1932 tarihinde Eskişehir‘de doğdu. Babası Ahmet beydir. Ailesi Gümülcine‘den 1924 yılında Türkiye’ye göç ederek önce Adapazarı‘na sonra Eskişehir‘e göç etti. Mehmet adında bir amcası vardır.

ETİ'nin kurucusu Firuz Kanatlı hayatını kaybetti (Firuz Kanatlı kimdir?) - 1

İlkokul üçüncü sınıfa kadar Eskişehir’de okudu. Daha sonra da Galatasaray Lisesi‘nde liseyi bitirene kadar okudu. Üniversite eğitiminde İsviçre Cenevre Üniversitesi’nde işletme eğitimi aldı.

İsviçre’den dönüşünde babasına ait olan Gümülcineli Un Fabrikası’nda çalışmaya başladı.

Fabrikanın ismi sonradan Kanatlı Un Fabrikası oldu. Fakat amcasının çocukları da orada oldukları için herkese yetmeyeceğinden yeni iş arayışına girdi.

Bu arada askerliğini 1957 – 1958 yıllarında İstanbul, Terkos’a yakın Yassıviran’da yaptı.

BİSKÜVİ YAPMA FİKRİ ASKERDE KANTİNCİYKEN GELDİ

Askerde Kantin sorumlusuyken aklına bisküvi yapma fikri girdi. Askerlik dönüşü de bunu gerçekleştirdi. Bu arada askerliğinin son günlerinde evlendi. Kanatlı, markayı "Bal" adıyla çıkarmak istedi ancak marka ismini başka biri kullandığından tescil ettiremedi, Eti markasını seçerek 1962 yılında Eskişehir’de üretime başladı.

‘Eti Bisküvi Fabrikası‘, bir yıl sonra 22 çalışanıyla üretime geçti. Fabrikanın ilk ürünleri arasında, ‘Finger’, ‘Marie’, ‘Kremalı’, ‘Sable’ ve ‘Bademli’ yer aldı. 1965 yılına gelindiğinde Eti artık Türk mühendislerin de katılımıyla otomasyona geçişi tamamladı. 1972’de ticari ünvanı ‘Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ olarak değişti. İlk ihracatını 1974’te Kıbrıs’a gerçekleştiren Eti, beş yıl sonra grup şirketlerinin tüm makine ve tesis ihtiyaçlarını kendisi karşılamaya başladı.

1980’de ‘Tam Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ olarak Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde kuruldu. Bisküvi, çubuk kraker ve kek üretimine başlayan firma, bir yıl sonra ürünlerin pazarlaması ve satışını etkin olarak yürütebilmek için Eskişehir merkezli ‘Eti Pazarlama ve Sanayi A.Ş.’yi kurdu. 1983’te ilk kez ‘sanayi tipi kek’ üretimine başlayan Eti, aynı yıl İngiltere Alimentacion Europe ve Golden Mercury International Ödülleri’ni almaya hak kazandı.

1988 yılında, Türk Standartları Enstitüsü, ambalajlarıyla da beğenilen Eti ürünlerini, birinciliğe layık gördü. 1992’de Eti Gıda A.Ş. Organize Tesisleri hayata geçirildi. Türkiye’nin bisküvi sektöründeki ilk ISO 9002 belgesini alan firma, Kasım 2001 – Mart 2002 arasında yapılan ‘Tüketicinin En Güvendiği Marka‘ anketi sonucunda 2002 Kalite Ödülü’nü aldı.

Bugün Eti’nin kraker, kek, turta, gofret, çikolata kaplamalı ürünler, çikolata, sağlık ve çocuk ürünleri kategorilerinde 150 çeşidi aşkın ürünü bulunuyor.

ETİ’yi kuran ve büyük bir marka haline getiren Firuz Kanatlı, işi çocuklarına devrettikten sonra şirketin yönetimine karışmamayı tercih ediyor.

Firuz Kanatlı, 1958 yılında Gülay hanım ile evlendi. “Ahmet Firuzhan”, Gülden ve Aydan adlarında 3 çocuğu vardır.

Sayfa Yükleniyor...