Fed Başkanı Yellen: Krizi önleyemem

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, Fed'in yeni bir finansal krizi önleyemeyeceğini ancak alınan riskleri sınırlandırarak, olasılığını azaltabileceğini ifade etti.

Fed Başkanı Yellen: Krizi önleyemem

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, 2007-2009 krizinin "merkez üssünde" fazlasıyla risk alan büyük finansal kuruluşlar olduğunu belirterek, "Fed bu kuruluşların risk yönetimi uygulamalarını güçlendirdiğinden emin olmak için gerekli tedbirleri süratle almaya devam edecek" dedi. Yellen, New York şehrinde yaptığı konuşmasında, Fed'in yeni bir finansal krizi önleyemeyeceğini ancak alınan riskleri sınırlandırarak, olasılığını azaltabileceğini ifade etti.

Finansal kriz ve ekonomik durgunluğun milyonlarca Amerikalıyı yoksulluğa sürüklediğini vurgulayan Yellen, "Büyük finans kuruluşları, krizin merkez üssüydü. O zaman bazıları Fed'in gözetiminde olmayan bu kuruluşların aldığı aşırı riskler krize neden oldu. Ayrıca, bu kuruluşlar, finans sistemindeki öncelikleri ve bağlantıları nedeniyle krizin hızla yayılmasına ve ekonomimizin tahrip olmasına yol açtı" diye konuştu.

''KRİZDE FED'İN DE ROLÜ VAR''

Yellen, Fed'i de kapsayan bazı kamu kuruluşların alınan risklerin boyutu ve zararlarını fark etmekte başarısız olduğunu dile getirdi. Fed'in krizden öğrendiği dersler ışığında sistematik risk taşıyan büyük finansal kuruluşlara odaklandığını anlatan Yellen, mevcut şartlarda 16 kuruluşun yoğun gözetim altında tutulduğunun ve bu kuruluşlar arasında yer alan 8 bankanın, bankacılık sektöründeki toplam mal varlığının yüzde 60'ına sahip olduğunun bilgisini verdi. Yellen, gözetim altındaki kuruluşların ahlaka ve kanunlara uygun hareket etmesini beklediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Son yıllarda büyük finansal kuruluşlarda çalışan bankacılar, bu (ahlaka ve kanunlara uygun) şekilde hareket etmedi. Bu davranışlar hem bireysel hem de bütün olarak, büyük finansal kuruluşların değerlerinde güvenlik ve sağlamlılığı zayıflatan eksiklikler olup olmadığına yönelik meşru soru işaretleri yarattı."

FAİZE GİRMEDİ

Fed Başkanı, Fed'in büyük finans kuruluşlarının risk yönetimi uygulamalarını güçlendirdiğinden emin olmak için gerekli tedbirleri süratle almaya devam edeceğini sözlerine ekledi. Yellen'ın açıklamaları Fed'in para politikalarına ve faiz artırımına ilişkin herhangi bir değerlendirme içermedi. Fed Yönetim Kurulu, Aralık 2014'te aldığı kararla ABD'nin en büyük bankalarından J.P. Morgan Chase, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo, Morgan Stanley, Goldman Sachs, State Street ve Bank of New York Mellon'a "ek sermaye zorunluluğu" getirmişti.

Sayfa Yükleniyor...