Fed Başkanı'ndan faiz artırımı kararı sonrası açıklama

Karar sonrası açıklama yapan Fed Başkanı Yellen, "Kademeli faiz artışı devam edecek" dedi. Yellen, "Meslektaşlarım ve ben, faiz artırımı yaparak ekonominin tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerimize doğru kaydettiği önemli ilerlemeyi tasdik ettik" diye konuştu.

Fed Başkanı'ndan faiz artırımı kararı sonrası açıklama

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, gelecek yıllara yönelik faiz beklentilerinin, istihdam ve enflasyon projeksiyonlarındaki olumlu revizyonlar ile yeni mali politikalara yönelik öngörüler doğrultusunda artırıldığını bildirdi.

Yellen, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) faiz artırma kararı almasının ardından basın toplantısı düzenledi.

FOMC'nin politika faiz oranını 25 baz puan artırma kararını oy birliğiyle aldığını hatırlatan Yellen, "Meslektaşlarım ve ben, bunu yaparak ekonominin tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerimize doğru kaydettiği önemli ilerlemeyi tasdik ettik" ifadelerini kullandı. Yellen, ülke ekonomisinin iyi performansını sürdürmesini ve enflasyonun gelecek iki yıl içinde yüzde 2 hedefine ulaşmasını beklediklerini dile getirdi.

FOMC üyelerinin gelecek yıllara yönelik faiz beklentilerini 0,25 puan yükselttiklerini anımsatan Yellen, "ufak bir değişim" olarak nitelediği bu revizyonun, işsizlik oranı ve enflasyon beklentilerindeki olumlu değişimin yanı sıra mali politikalarda öngörülen gevşemeyi yansıttığını aktardı.

Yellen, FOMC'nin faiz beklentilerinin yükselmesine karşın kademeli sıkılaştırma politikasıyla uyumlu olduğunu savunurken, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elbette ekonomik görünüm belirsizlerle dolu, üyeler uygun faiz patikasına yönelik değerlendirmelerini görünüm ve risklerdeki değişime göre ayarlayacak. Birçok gözlemcinin belirttiği gibi mali ve diğer ekonomik politikalar görünümü etkileyebilir. Ancak şu an bu politikaların nasıl gelişeceğini bilmek için çok erken. Ayrıca mali politikalardaki değişimler, ekonomik görünümü ve dolayısıyla para politikasını etkileyen birçok faktörden sadece biri. Politika kararlarımızı alırken ekonomik koşulları tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefleri doğrultusunda değerlendirmeye devam edeceğiz."

"TAM İSTİHDAM İÇİN MALİ GENİŞLEMEYE GEREK YOK"

Yellen, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine faiz artışını artırmakta geç kaldıklarına dair herhangi bir işaret görmediğini belirten Yellen, enflasyonun hala yüzde 2'nin altında seyrettiğini anımsatarak, "Ben faiz artırmakta geç kaldığımızı düşünmüyorum. Hedeflerimize ulaşmak için doğru yolda olduğumuz görüşündeyim" ifadelerini kullandı.

Yellen, "Siz ve selefiniz zaman zaman büyümeyi desteklemek için mali genişleme çağrısında bulundunuz. Şu an ekonominin mali genişleme için ne kadar kapasitesi olduğunu düşünüyorsunuz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Ben ve selefim mali genişleme çağrısını işsizlik şu andakinden çok daha yüksekken yaptık. Yüzde 4,6 seviyesindeki işsizlik oranıyla güçlü bir iş gücü piyasasında hala atıl kapasite olabilir ancak derecesinin azaldığına inanıyorum. Bu nedenle şu an mali politikaların tam istihdama ulaşmak için canlandırıcı teşvikler sağlaması gerekmiyor diyebilirim." 

Fed Başkanı Yellen'in bu yorumları, ABD'nin 45. Başkanı seçilen Donald Trump'ın vaat ettiği mali genişlemeye sıcak bakmadığı şeklinde yorumlandı.

Yellen, ayrıca FOMC toplantısında Trump'ın politikalarının ekonomiye ve para politikasına etkilerinin ele alındığını ancak bu konuda spekülasyon yapmak istemediğini belirtti.

TRUMP İLE GÖRÜŞMEDİ

"Cumhuriyetçi Trump'ın Fed'in bağımsızlığına muhtemel müdahalesi ve hakkındaki Twitter paylaşımları hakkındaki düşünceleri" sorulan Yellen, yeni başkana politikalarını nasıl uygulayacağı konusunda tavsiyede bulunmayacağını ancak Fed'in bağımsızlığının güçlü bir savunucu olduğunu dile getirdi.

Yellen, daha sonra "Trump'ın finansal regülasyonları azaltmaya yönelik planları çerçevesinde Fed'e danışıp danışmadığı" sorusu üzerine, Fed çalışanlarından bir heyetin, Trump'ın geçiş ekibiyle iletişim halinde olduğunu söyledi.

"Bunun ötesinde ben iletişim kurmadım ve bu olmasını beklediğim bir şey değil" diyen Yellen, ayrıca finansal regülasyonların istikrar için elzem olduğunu vurguladı.

Fed Başkanı Yellen, Trump'ın kendisine yönelik eleştirileri nedeniyle görevini erken bırakma ihtimaline yönelik bir soru üzerine, "Niyetim 4 yıllık görev süremi tamamlamak" dedi.

Görev süresinin 3 Şubat 2018'de dolmasının ardından Fed Başkanlığı için yeniden atanmayabileceğinin farkında olduğunun altını çizen Yellen, sözlerini "Bu benim vermem gereken bir karar değil, bu konuda şu an bir görüşüm yok." diyerek tamamladı. 

Fed, bugün biten toplantısında, politika faizini 25 baz puan artırma kararı almıştı. Bu, Fed'in bu yılki tek ve 2006'dan bu yana ikinci faiz artışı oldu. 

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • son dakika
  • Gündem
  • Dolar
  • Dünya
  • Dünya Ekonomisi
  • FED
  • Amerika
  • Faiz
  • son dakika haber
  • son dakika haberleri
  • Döviz

Sayfa Yükleniyor...