Fed Bej Kitap: ABD'de büyüme karışık tüketici harcamalarına rağmen devam ediyor

Bej Kitap, ABD ekonomisinin şubat - mart döneminde genişlemeye devam ettiğini ortaya koydu. Rapora göre, sanayi, enerji ve turizm sektörleri iyileşmeyi sürdürürken otomobil harici perakende satışlarda zayıflama yaşandı.

Fed Bej Kitap: ABD'de büyüme karışık tüketici harcamalarına rağmen devam ediyor

ABD Merkez Bankası (Fed), ekonomik faaliyelerin ve istihdamın ülke genelinde artmaya devam ettiğini bildirdi.

Fed, Amerikan şirketleriyle yapılan anket sonuçlarıyla hazırladığı Bej Kitap raporunun Nisan 2017 sayısını yayımladı.

Şubat ortasından mart sonuna kadar geçen dönemi kapsayan Bej Kitap'a göre, ekonomik faaliyetler, Fed'in 12 bölgesinin yarısında ılımlı, diğer yarısında ise sınırlı düzeyde genişledi. Ülkenin orta ve batısında yer alan eyaletlerin doğu yakasındaki eyaletlere kıyasla daha iyi performans göstermesi dikkati çekti.

Raporda, ekonomik aktivitelerdeki hızlanmanın sektörler bazında da belirginleştiğine işaret edilirken, sanayi, enerji ve turizm sektörlerinden genellikle olumlu bildirimler alındığı kaydedildi.

Ayrıca, şirketler tarafından kullanılan banka kredilerinin hacminde artış gözlendiği belirilen raporda, konut inşaatlarının da yetersiz arz nedeniyle hızlandığı bildirildi.

PERAKENDE SATIŞLAR ZAYIFLADI

Öte yandan, tüketici harcamalarına yönelik karışık sinyallerin yansıdığı raporda, özellikle otomobil harici perakende satışların kısmen zayıfladığı ifade edildi.

Raporun hazırlanması için iş yerleriyle gerçekleştirilen anketin sonuçları, istihdamın şubat-mart döneminde ülke genelinde artmaya devam ettiğini ortaya koydu. Ayrıca, iş gücü piyasasındaki sıkılaşmanın sayısı giderek artan firmaların çalışanlarını kaybetmelerine yol açtığı belirtilen raporda, ücret artışlarının ise sınırlı ancak geniş kapsamlı olduğuna işaret edildi.

Bej Kitap, ayrıca ülkede fiyatların geçen ay yayınlanan bir önceki rapora kıyasla hafif yükseldiği kaydedilen raporda girdi fiyatlarının, ürün fiyatlarından daha hızlı arttığının altı çizildi. Rapora göre, Amerikan iş dünyasının temsilcileri fiyatlardaki artışın gelecek aylarda devam edeceği beklentisini taşıyor.

FAİZ YÜZDE 95 İHTİMAL İLE SABİT KALACAK

Bej Kitap'ta yer alan analizler, Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından kullanılıyor. FOMC'nin bir sonraki toplantısı 2-3 Mayıs tarihlerinde Washington'da gerçekleştirilecek.

CME Group'un tahvil piyasasına göre ölçtüğü olasılıklara göre, Fed’in mayıs toplantısında politika faizini sabit tutmasına yüzde 95 ihtimal veriliyor. FOMC'nin 13-14 Haziran'da yapılacak toplantısına yönelik faiz artırım beklentisi ise yüzde 50'inin biraz üzerinde seyrediyor.

"FED YAKINDA TAHVİLLERİNİ AZALTMALI, FAİZ ARTIŞINI SÜRDÜRMELİ"

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, ABD merkez bankasının elindeki tahvil
miktarını yakında azaltması ancak bunu planlanan faiz oranları üzerinde küçük
bir etki yapacak şekilde kademeli olarak gerçekleştirmesi gerektiğini
belirtti.

Son 12 ayda Fed'in faiz artış çağrısı yapan en güçlü seslerinden biri olan
Rosengren, göreceli olarak yakında başlayacak ve çok kademeli bir yaklaşımı
desteklediğini ifade etti.

Rosengren, "İlk başta sadece vadesi gelen menkul kıymetlerin küçük bir
yüzdesini çekip ve yeniden yatırım yapılacak varlıkları oldukça kademeli bir
şekilde azaltmalı, kısa vadeli faiz oranlarında sıkılaşmanın, bilanço
küçülmesine gidilmemesi durumunda olacağından çok farklı olmaması gerekiyor" dedi.

Sayfa Yükleniyor...