Fed faizi uzun süre sıfıra yakın tutacak

Fed gösterge faizi yine değiştirmedi ve "daha uzun bir süre" sıfıra yakın tutacağını yineledi.

Fed faizi uzun süre sıfıra yakın tutacak

ABD merkez bankası Fed, dün gece sonuçlanan kurul toplantısında, borçlanma maliyetlerini "daha uzun bir süre" sıfıra yakın tutacağına dair sözünü yinelerken, ekonomide toparlanmanın güç kazandığına olan güvenin arttığına yönelik ifadeler kullandı.

Fed, Salı günü başladığı kurul toplantısında oy birliğiyle gösterge gecelik faizi sıfır ile yüzde 0.25 arasında tutma kararı aldı.

Yapılan yazılı açıklamada ise ABD ekonomisinin Eylül ayındaki son kurul toplantısından beri "düzelmeye devam ettiği" belirtilmesine rağmen, toparlanmanın durgun olacağına dair tedbirli ifadeler yer aldı.

Açıklamada, "Hanehalkı harcamalarının artış gösterdiği görülmekle birlikte, istihdamda devam eden düşüş, gelirlerdeki yavaş artış, konut değerlerindeki azalma ve kredi darlığı bu artışı sınırlamaktadır" denildi.

Açıklamanın, riskleri ön planda tutan ifadesine rağmen Fed, Eylül ayında harcamalar "istikrar kazanıyor" demekle yetindiği açıklamasından daha iyimser göründü.

Fed, finansal kriz ve ABD'de 1930'lardan beri gerçekleşen en derin resesyon ile mücadele için geçen yıl Aralık ayında gösterge faizi sıfıra yakın seviyelere indirmiş ve ekonomiye 1 trilyon doların üzerinde para enjekte etmişti.

Fed, bir başka değişiklik yaparak, mortgage kredilerinin maliyetlerini düşürmek için kamu destekli konut finansman kuruluşları tarafından ihraç edilen borçlanma senetlerinden yapacağı alımları 200 milyar dolar seviyesinden 175 milyar dolara indirdiğini de açıkladı.

Bazı analistler bu değişikliği, finans piyasalarını paraya boğan "nicel gevşeme" politikasından az da olsa uzaklaşıldığı yönünde yorumlarken, Fed alımların azaltılmasını borçlanma arzının darlığına bağladı.

Artık ekonomide toparlanmanın başlamasıyla birlikte, finans piyasalarında Fed ve diğer merkez bankalarının ekonomiye sağladıkları benzeri görülmemiş desteği ne zaman geri çekmeye başlayacağı merak ediliyor.

Sayfa Yükleniyor...