Fed martta faiz artırır mı?

Fed tutanaklarını yorumlayan ABD'li ekonomistler, Fed'in martta faiz artırmayacağını düşünüyor. Ekonomistlere göre, 10 Mart'ta açıklanacak istihdam verisi mart için belirleyici olabilir.

Fed martta faiz artırır mı?

ABD'li ekonomistler ABD Merkez Bankası Fed'in son toplantısına ilişkin tutanaklarını değerlendirdi.

Moody's Analytics Direktörü Ryan Sweet, Fed'in faiz artışı için mayıs ya da hazirana kadar bekleyebileceğini ifade ederek, "Fed'in martta faiz artıracağını düşünmüyorum. Çünkü üstesinden gelinmesi gereken bazı engeller var" dedi.

Sweet, "FOMC tutanakları, genelde Fed’in eyleme geçirdiği politikalardan daha şahindir. Bunun ana nedeni, bölgesel Fed başkanlarının görüşlerine tutanaklarda, toplantıların ardından yayınlanan karar metninden daha fazla yer verilmesi" ifadesini kullandı.

Sweet, Fed’in yılın ilk yarısında yüzde 90 olasılıkla faiz artıracağı öngörüsünde bulunurken, "Faiz artışı için mart toplantısına yüzde 30, mayıs toplantısına yüzde 40 ve haziran toplantısına yüzde 20 ihtimal veriyorum" dedi.

"BİRÇOK YETKİLİ HAZİRANA KADAR BEKLEMEK İSTİYOR"

High Frequency Economics'in Başekonomisti Jim O'Sullivan da tutanaklarda, birçok üyenin "oldukça yakın zamanda" faiz artırılmasını desteklediği mesajının öne çıkmasına karşın metnin genel anlamda bu kadar "şahin" olmadığını, bu nedenle piyasaların tutanakların açıklanmasının ardından verdiği ilk tepkinin hızla kaybolduğunu söyledi.

O'Sullivan, "Oldukça yakın, mart toplantısı anlamına gelebilir. Ancak daha dikkatli bakıldığında, tutanakların sadece bu kelimelerin işaret ettiği kadar şahin olmadığı görülüyor" diye konuştu

MarketWatch'un son 6 yıldır üst üste ülkenin "en iyi tahmincisi" seçtiği O’Sullivan, birçok Fed yetkilisinin yılın ilk faiz artışı için hazirana kadar beklemek istediğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Mart toplantısı faiz artışı için hala canlı ancak harekete geçilmesi, gelecek birkaç hafta içinde açıklanacak verilerde yukarı yönlü sürprizlerin yaşanmasına bağlı.10 Mart’ta açıklanacak istihdam raporu kesinlikle belirleyici olabilir. Her halükarda, çoğu Fed yetkilisinin hazirandan önce yeniden harekete geçmek istediğini düşünüyorum. Ardından önceden ayarlanmış bir basın brifingi olmasa da 2-3 Mayıs toplantısı faiz artışı için bir ihtimal. Fed, daha önce gerekirse kısa süre içinde telekonferans ayarlayabileceklerini açıkça ortaya koydu."

Sayfa Yükleniyor...