Fransız petrol şirketi Total'e 750 bin euro ceza

Total, BM'nin Petrol Karşılığı Gıda Programı'nda yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle 750 bin euro para cezasına çarptırıldı.

Fransız petrol şirketi Total'e 750 bin euro ceza

Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Fransız Total, Fransa'da Birleşmiş Milletler'in (BM) Irak'a yönelik 1990'lı yıllarda hazırladığı ''Petrol Karşılığı Gıda Programı''nda yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle mahkum edildi.

Paris Temyiz Mahkemesi, Total'in Petrol Karşılığı Gıda Programı'nda yolsuzluk yaptığına hükmederek şirketi 750 bin euro para cezasına çarptırdı.

İSVİÇRELİ PETROL ŞİRKETİ DE CEZA ALDI

Mahkeme, İsviçreli petrol şirketi Vitol'ün de aynı gerekçeyle 300 bin euro ödemesine hükmetti.

Fransa'da geçen yaz, BM'nin 1996-2003 yılları arasında ambargo altında olan Irak'a uyguladığı program kapsamında, Saddam Hüseyin yönetimine rüşvet verdiği iddia edilen 14 şirket temize çıkarılmıştı.

Aralarında Fransız Renault Trucks, Schneider Electric ve Legrand gibi firmaların da bulunduğu 14 şirket ve yöneticileri, rüşvet, yolsuzluk ve şirket varlıklarını kötüye kullanmakla suçlanıyordu.

Total hakkında da 2010'da yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı.

BM tarafından hazırlanan raporda, aralarında Volvo, Siemens ve Chrysler gibi dünya devlerinin bulunduğu 2 binden fazla şirketin Petrol Karşılığı Gıda programı sırasında Saddam Hüseyin yönetimine rüşvet verdiği öne sürülmüştü.

Dünyanın en kapsamlı yolsuzluğu olarak nitelendirilen olayın maliyetinin 10 milyar doları aştığı belirtilmişti.BM tarafından oluşturulan program, Irak'ın gıda, ilaç ve diğer mallara karşılık petrol satmasını amaçlıyordu.

BM raporunda yer verilen değerlendirmelere göre, Irak 248 şirkete 64,2 milyar dolarlık petrol satmış ve bu şirketlerden 139'u Saddam Hüseyin yönetimine rüşvet ödemişti.

Raporda, petrol dışı mal satan 3 bin 614 şirketin de 35, 5 milyar dolarlık satış yaptığı ve bu şirketlerden 2 binden fazlasının Iraklı yöneticilere rüşvet verdiği yönünde tespitler yer almıştı.

Sayfa Yükleniyor...