FT: Sabancı finans dışına odaklanıyor

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, ''Grubun finans yönünü daraltmak istediğimi söylemiyorum. Ancak, şirketin güçlü olduğunu düşündüğüm alanlarda daha fazla büyüme fırsatı var" dedi.

FT: Sabancı finans dışına odaklanıyor

Dünyanın en etkin gazetelerinden olan Financial Times, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile yaptığı röportaja yer verdi. “Sabancı Finans Dışına Odaklanıyor” başlığı ile yayımlanan röportajda, Sabancı Holding’in faaliyet alanlarındaki hedeflerine yer verildi.

Peter Marsh imzasıyla yayımlanan yazının başında “Türkiye’nin en büyük sanayi gruplarından biri olan Sabancı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, konu iş stratejisine geldiğinde piyasanın genel eğilimlerinden farklı düşünüyor” görüşü yer aldı.

Yazı şöyle devam etti: “Güler Sabancı, dünyanın her yerinde birçok finans kurumunun kazançlarının kriz nedeniyle ciddi şekilde düştüğü bir dönemde, Sabancı’nın finansal hizmetler faaliyetlerinin son aylarda oldukça iyi bir performans sergilediğini görüyor. Bununla birlikte, Grubun odaklanma konusunu finans-dışı faaliyetlerine kaydıracak bir planı da uygulamaya devam ediyor. Sabancı, Holding’in konsolide işletme karı içinde sanayi ve perakende faaliyetlerinin geçen yıl yüzde 20’de kalan payının, 2015 yılına kadar yaklaşık yüzde 50’ye çıkmasını istiyor ve bu yaklaşımında da ısrarlı”.

Yazıda Güler Sabancı’nın şu sözlerine de yer verildi: “Grubun finans yönünü daraltmak istediğimi söylemiyorum. Ancak, hedeflemeyi istediğimiz ve şirketin de güçlü olduğunu düşündüğüm alanlarda önümüzdeki birkaç yıllık süreçte daha fazla büyüme fırsatı bulunduğunu görüyorum.”

Sabancı Topluluğu’nun geleceğe ilişkin hedeflerinin de aktarıldığı yazıda, Güler Sabancı’nın yaşanan ekonomik duruma bağlı olarak finans-dışı faaliyetlerinde kısa vadede bir patlama beklemediği ifade edildi.

BU YIL YÜZDE 5-6 KÜÇÜLÜRÜZ
Yazıda, Sabancı’nın Türkiye'de küresel krize bağlı talep azalması yaşanması nedeniyle Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) bu yıl yüzde 5-6 küçüleceğini öngördüğü belirtilirken, şu sözlerine de yer verildi: “Geçtiğimiz yıl zorlu bir yıl oldu, önümüzdeki yıl da "kolay" olmayacak. Yine de Türkiye'de iş yapmak için önümüzde birtakım iyi fırsatlar olacaktır ve ben bu fırsatları değerlendirebileceğimizi umuyorum."

Sabancı’nın, GSYH’nın önümüzdeki yıl yüzde 3 büyüyeceği ve Sabancı Topluluğu’nun üretim ve perakende alanlarındaki faaliyetlerinin bu durumdan faydalanacağına inandığı belirtilen yazıda, geçen yıl finansal hizmetler faaliyetlerinin başarılı bir dönem geçirdiği kaydedildi.

ENERJİDE 8.6 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
"Dünyadaki diğer birçok bankanın aksine, Türkiye'dekilerin kendilerini [mali kriz sırasında] zora sokacak toksik varlıkları yoktu" sözüyle devam eden yazı, Sabancı Holding’in enerji üretimindeki ilerleme hedeflerine de değinerek şöyle son buluyor: “Sabancı elektrik alanın Türkiye'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 2'sini üretiyor. Bu rakamı yüzde 10'a çıkartmak için - Avusturyalı enerji topluluğu Verbund'la çalışarak, gelecek altı yılda Türkiye'deki yeni enerji santrallerine 5.9 milyar avro (8.6 milyar dolar) yatırım yapmayı planlıyor.”

Sayfa Yükleniyor...