Gazprom'un ilk geri adımı BOTAŞ'ı rahatlattı

Gazprom, İtalyan Edison şirketi için gaz fiyatında indirimi kabul etti. Gazprom'un geri adımı, gaz fiyatında indirim isteyen BOTAŞ'ın elini güçlendirecek.

Gazprom'un ilk geri adımı BOTAŞ'ı rahatlattı

Türkiye dahil Avrupalı müşterilerinin fiyat indirimi talebini dikkate almayan Rus gaz devi Gazprom'un ilk defa bu kuralı uzun süreli sözleşme imzaladığı İtalyan Edison S.p.A şirketi için bozarak gaz fiyatında indirimi kabul ettiği bildirildi.

Rusya'nın saygın gazetelerinden Kommersant'ta yer alan haberde, Avrupa'nın en eski enerji şirketlerinden Edison'un İtalyan ENİ ve Gazprom'un ortak şirketi Promgaz aleyhine geçen Kasım ayında Stockholm'deki Tahkim Mahkemesi'nde dava açtığı belirtildi.

Edison gerekçe olarak, piyasalarda fiyatlar düşmesine rağmen Gazprom'dan alınan gazın fiyatında herhangi bir indirim yapılmaması nedeniyle oluşan zararı gösterdi.

Haberde, Edison'un gaz fiyatı konusunda Gazprom ile anlaşmaya vardığı belirtilirken, anlaşmanın içeriği ve yeni fiyat konusunda bilgi verilmedi. Edison ile yapılan görüşmeler, başta Botaş olmak üzere Gazprom'dan fiyat indirimi isteyen Avrupalı tüketicilerin elini rahatlatacak.

DAVA GERİ ÇEKİLECEK
Edison'dan yapılan açıklamada, Gazprom ile gaz fiyatı konusunda yapılan anlaşmanın değişen piyasa koşulları göz önünde bulundurularak gerçekleştirildiği, Gazprom aleyhine açılan davanın da geri çekileceği vurgulandı.

Şirketin CEO'su Bruno Lescour da yaptığı açıklamada, Rus tarafının İtalya piyasasında gaz fiyatlarının son yıllarda yaşadığı düşüşü göz önünde bulundurarak mevcut fiyatı gözden geçirmeyi kabul ettiğini belirtmekle yetindi.

Edison şirketi ile görüşmeleri yürüten Gazprom Export'tan adı açıklanmayan bir yetkili de Kommersant'a yaptığı açıklamada görüşmeleri doğruladı. Yetkili, Edison ile anlaşmazlığın çözüldüğünü vurguladı ancak içerik konusunda bilgi vermedi.

ANLAŞMA GAZPROM'U ZORLAYACAK
Gazete, Edison'un Gazprom'dan 2 milyar metreküpten fazla gaz almadığı için verilen tavizin şirket açısından ciddi bir kayıp olmayacağı ancak benzer durumun daha büyük gaz tüketicisi şirketlerle olan müzakerelerde Gazprom'u oldukça zorlayacağı yorumuna yer verdi.

BOTAŞ: ELİMİZİ GÜÇLENDİRECEK
Bu arada, BOTAŞ'tan bir yetkili, Edison'un bu kararının gaz fiyatının piyasa koşullarına göre yeniden düzenlenmesini isteyen BOTAŞ'ın elini güçlendireceğini belirterek, Gazprom yetkilileriyle yakın dönemde bir araya gelineceğini kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...