Genç girişimcilerin Chobani kampı sona erdi

Hamdi Ulukaya Girişimi’ne (HUG) seçilen 24 girişimci adayı ve 12 startup sahibi genç, New York’taki üç haftalık eğitim  programının ardından Türkiye’ye döndü. Programa çeşitli illerden katılan genç girişimci adayları ve startup’lar, Chobani deneyimi ile kuluçka evresini tamamlayan iş fikirlerini hayata geçirmeye ve girişimlerini dünyaya açmaya hazırlanıyor.

Genç girişimcilerin Chobani kampı sona erdi

Hamdi Ulukaya Girişimi (HUG) Girişimci Adayı ve Startup Destekleme Programı’na katılmaya hak kazanan genç girişimciler, ABD’deki üç haftalık eğitim programını tamamlayarak ülkeye döndü. Türkiye’nin dört bir yanından başvuran 3300 girişimci adayı ve 394 startup arasından seçilen 24 girişimci adayı ve 12 startup sahibi, New York merkezli eğitim programı kapsamında fikirden girişime giden yolu Chobani örneği ile yakından inceleme fırsatını buldu.  

Geçtiğimiz aylarda TIME dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisi arasında gösterilen Hamdi Ulukaya, hayallerini ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürmek isteyen Türkiyeli genç girişimciler ile bizzat ilgilendi. Ulukaya her fırsatta katılımcılarla bilgi ve deneyimlerini paylaşarak onlara bir girişimcinin “mutlaka” ve “asla” larını aktardı.

ULUKAYA: HUG GİRİŞİMCİLİĞİN GÜCÜNÜ İYİLİK NAMINA HAREKETE GEÇİRECEK

Chobani kurucusu ve CEO'su Hamdi Ulukaya, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Girişimcilik, şu dünyada iyilik namına bir şeyler yapabilmek için inanılmaz bir güç kaynağı; Chobani'deki yolculuğumdan öğrendiğim en önemli şeylerden biri bu. Bizim HUG'daki amacımız işte o gücü harekete geçirmek, Türkiye'nin dört bir yanındaki genç girişimcilerin potansiyelini ve tutkusunu su yüzeyine çıkarmak. Geçtiğimiz ay boyunca bu muhteşem startup'ları ve girişimci adaylarını Amerika'da ağırlamaktan büyük mutluluk duydum. Onlar artık Chobani ailesinin birer üyesi. Şimdi Türkiye'de ve hatta dünyada fark yaratmak üzere bir yolculuğa çıkıyorlar. Bu yolculuğun onları nereye taşıyacağını görmek için sabırsızlanıyorum."

NYU’DA EĞİTİM ALDILAR, MIT VE CAMBRİDGE’E GİTTİLER, GOOGLE’I ZİYARET ETTİLER

İstanbul’daki hazırlık programının ardından HUG’ın ABD’deki eğitim kampına katılan girişimciler, bir yandan eğitimlerine devam ederken bir yandan da çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklere katıldılar. Genç girişimciler, eğitimlerinin bir kısmını New York Üniversitesi’nde görürken Boston’a yaptıkları ziyarette MIT laboratuvarlarını ve Cambridge İnovasyon Merkezi’ni gezme fırsatı buldular.

Genç girişimcilerin Chobani kampı sona erdi - 1

Program katılımcıları aynı zamanda Google’ın New York’taki ofisini ve Grand Central Tech, Barclays Accelerator, Venture for America gibi startup destek organizasyonları ile Kickstarter gibi başarılı startup’ları ziyaret ettiler.

GİRİŞİMCİ ADAYLARINA KÜLTÜREL ETKİLEŞİM FIRSATI

HUG tarafından hazırlanan programda, girişimcilerin zengin ve etkili bir kültürel etkileşim deneyimi edinmelerine özel bir önem verildi. Program kapsamında genç girişimciler Central Park’ta piknik, MoMA ve Metropolitan müze gezileri ve Broadway’de müzikal izleme gibi New York’a özgü pek çok deneyim de yaşadılar. 

MENTORLERİYLE BULUŞTULAR, CHOBANİ EKİPLERİYLE ATÖLYELERE KATILDILAR

HUG’ın genç girişimcileri, ABD’deki üç haftalık kamp süresince girişimciliği A’dan Z’ye deneyimleyebilecekleri yoğun bir program izlediler. Zaman zaman farklı eğitimler almak üzere girişimciler ve start-uplar olarak ikiye ayrıldılar. Her birine kendi iş fikirlerine uygun mentorler atanan katılımcılar, ayrıca Chobani’nin alanında uzman ekipleri ile marka yaratmak, pazarlama, sosyal medya, yaratıcılık, müşteri ilişkileri, ortaklıklar gibi pek çok konuda atölyeler yaptılar.  

Genç girişimciler, program kapsamında aynı zamanda Chobani’nin kuruluş hikayesine yakından tanıklık etmek üzere Norwich’te bulunan Chobani üretim tesislerini ziyaret ettiler ve fabrikadaki deneyimli çalışanlarla girişimcilik, şirket kültürü ve sosyal fayda üzerine sohbet ettiler.

TÜRKİYE’Yİ ABD’DE TEMSİL EDEN İSİMLERLE BULUŞTULAR

Girişimci adayları ve startup sahipleri bir yandan eğitim alırken bir yandan da aralarında Morgan Stanley Kıdemli Başkan Yardımcısı Mehmet Kırdar, Google Docs Ürün Müdürü Birkan İçaçan, Yapımcı Şirin Aysan, Paterson Belediye Başkan Yardımcısı Derya Taşkın, L-Spark Direktörü Çiğdem Binal, Goldman Sachs Başkan Yardımcısı Civan Gökay, Tapslash CEO’su Cem Kozinoğlu, MIT MediaLab hocası Doç.Dr. Canan Dağdeviren ve Silikon Vadisi’nin başarılı girişimcilerinden Duygu Öktem’in de yer aldığı ABD’de yaşayan pek çok başarılı Türk lider ve akademisyen ile bir araya geldi.

Sayfa Yükleniyor...