Hedefonline: Almanya Yardıma Niyetlendi Sonunda

Almanya yardım konusunda somut adımlar atmaya başlıyor sonunda. Bu durum euro açısından oldukça önemli bir durum. Çünkü Almanya’nın olmadığı bir kurtarma paketi hayalden öteye gidemiyor euro bölgesi için. Almanya’nın ve Merkel’in çark etmesiyle euro bölgesi için en azından bir süreliğine ışık gözükmüş durumda. Bu durum bozulmaz ise en azından eur/usd paritesi 1,3108 seviyesinde oluşturduğu tabanı bir süre daha kullanabilir. Özellikle haftanın kapanışını 1,3330 seviyesinin üzerinde yapması durumunda yükseliş eğilimi güçlenecektir. Yine de hafta sonu gelebilecek açıklamalar ve Pazartesi son dakika gelişmelerine hazırlıklı olmalıyız. Zira hem Yunanistan da hem de Avrupa’nın genelinde sular henüz durulmuş değil. Yunanistan yardımları alsa ve 24 milyar dolarlık önlemler paketini açıklasa da ciddi bir borç stoku hala Yunanistan için bekliyor olacak. Ayrıca İspanya ve Portekiz’de sıkıntılar artabilir. Özellikle Portekiz’in borçlanmasında yaşanabilecek bir sorun sıkıntının boyutlarını katlayacaktır. Ayrıca tüm bu birinci derece tehlikeli ülkelerin arasına İrlanda ve İtalya’da dahil olmak üzere. Özellikle Yunanistan yardımında hatırı sayılır bir ödeme yapmak zorunda olan İtalya sıkıntıya düşebilir. Eğer ekonomileri Barcelona karşısındaki Inter gibiyse sorunun boyutlarını bir de siz düşünün. Kısacası rakamlarla açıklarsak İtalya’nın bu birinci derecede sıkıntılı ülkelerin arasına girmesi eur/usd paritesinde 1,28 seviyesine doğru serbest bir düşüşü beraberinde getirecektir. Bu durumda çöküş kelimesini tam anlamıyla kullanabilir duruma geliriz.

Tüm bu gelişmeler altın fiyatlarına olumlu yansıyor. Özellikle sıkıntıların artması altının pozitif fiyatlanmasına yardımcı olmuş gibi. 1174 dolar seviyesine kadar yükselmiş durumdayız. Bir sonraki hedefimiz 1182 dolar. Ancak bu seviyelerde kar satışları ve pozitif algının geri kazanılması durumunda düzeltmeler gelebilir. Bu durumda 1164 ve 1158 seviyelerinin ne denli güçlü destekler olduğuna bakacağız.

Yurtiçine yansımalar borsada satış ve doların güçlenmesi yönünde oldu. Zaten dolarda bir banttan ve taban çalışmasından söz ediyoruz. Bu durum rakamsal olarak çizilmiş oldu. Aşağıda 1,47 burası aşılır ise 1,45 seviyesi tabanlarımız. Üst kısımda ise 1,51 ve 1,5220 seviyesi tavan olmuş durumda. Yurtdışını ve pariteyi takibe devam edeceğiz. Ancak unutulmaması gereken husus faiz rakamları. Denklemimiz basit faiz 9,50 ye yaklaştıkça dolar yükselecektir.

Haberler ve gelişmeleri Hedefonline’ın ücretsiz sunduğu canlı borsa veri ekranlarından da takip edebilirsiniz. Sorularınız ve görüşleriniz için analiz@hedefonline.com adresine e-mail gönderebilirsiniz.

Sayfa Yükleniyor...