Herkesin vergi ödediğine inanmıyoruz

Vergi konusunda yapılan bir araştırma, Türkiye'de herkesin vergisini tam olarak ödediğine dair inancın olmadığını ortaya koydu.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümünden Yardımcı Doçent Dr. Murat Aslan ile araştırma görevlisi Gamze Öz'ün hazırladığı ''Mükelleflerin ve Vergi Dairesi Personelinin Vergi Bilinç Düzeyleri Üzerine Bir Uygulama Çalışması'' konulu araştırma, toplumun vergi konusuna bakış açısında ilginç sonuçları ortaya çıkardı.

Buna göre, ''Türkiye'de herkes vergisini tam olarak ödüyor mu?'' sorusuna katılımcıların yüzde 98'i ''hayır'' cevabı verirken, sadece yüzde 2'lik bir kesim herkesin vergisini tam olarak ödediğini savundu.

Katılımcılar yaşadıkları ülkede herkesin vergilerini tam olarak ödediğine olan inançları arttıkça, vergiye yönelik tutumların da müspet yönde gelişeceğini ifade ettiler.

Katılımcıların yarısından fazlasının vergi mevzuatında yer alan vergi usul, esas ve oranları hakkında tam olarak bilgi sahibi olmadığı görüldü.

ÖDEMEYENE AĞIR CEZA VERİLSİN
Katılımcıların yüzde 94,8'i vatandaşların ödedikleri vergilerin nereye harcandığını takip etmeleri gerektiğini belirtirken, yine yüzde 90'ın üzerinde bir kesim mükellefle Gelir İdaresi arasında güvene dayanan ilişki olmasının mükelleflerin vergiye karşı tutumunun olumlu yönde etkileneceği görüşünü kaydetti.

Vatandaşlar, ödenen vergilerin şeffaf bir şekilde nerede kullanıldığının bilinmesinin vergi bilincini artırdığını savunurken, yüzde 65,2'lik bir kesim vergisini ödemeyenlere ağır cezai yaptırımlar verilmesinin vergi bilincini olumlu etkileyeceğini düşünüyor.

Sayfa Yükleniyor...