Hükümet 'vatandaş'la barıştı!

Maliye Bakanı Şimşek, varlık barışı uygulamasının ikinci döneminde 3.9 milyar liralık beyanın 3 milyarının yurtiçinden geldiğini söyledi. Vergi indirimlerinin bütçeye maliyeti de 3.6 milyar lirayı buldu.

Hükümet 'vatandaş'la barıştı!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV/CNBC-e ortak yayınında Ahmet Ergen'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Şimşek şunları söyledi: "Bütçe açıkladığımız orta vadeli programla uyumlu olacak. Bütçe açığını yeniden yüzde 3 civarına çekmek istiyoruz.

Mart-Eylül dönemi çok sıkıntılı bir dönemdi. Ortalık biraz sakinleşince, kriz dibi bulunca alınan tedbirler çok iyi çalıştı. Vergi indirimleri özellikle ekonominin canlanmasında çok büyük bir katkı yaptı. Bazı kategorilerde satışlar geçen yılın da üzerine çıktı. Vergi indirimlerini biz geçici bir önlem olarak öngörmüştük. Bize vergi kayıpları anlamında 2.5 milyar lira maliyeti oldu. Biz oranları yukarı çektik ama hâlâ indirim vardı. Üçüncü çeyreğin maliyeti bize 1.1 milyar lira.

İkinci çeyrek, birinci çeyrekten çok daha iyiydi. Üçüncü ve dördüncü çeyrekte toparlanma devam eder. Son çeyrekte yıllık bazda pozitif büyüme ihtimal dahilinde. Henüz dünya ekonomisinin önünde çok ciddi sorunlar var. Dünya bankacılık sisteminin çok ciddi bilanço problemleri var, sermayeleri yetersiz.  Her ay bir önceki aydan daha iyi seyretti. Ekonomide göreceli bir toparlanma görüyoruz. Son çeyrekte pozitif büyüme mümkün."

3.9 MİLYAR LİRA BEYAN EDİLDİ
Süresi yıl sonuna kadar uzatılan varlık barışına ilişkin gelişmeleri değerlendiren Şimşek şöyle konuştu: "100 bin kişiye biz mektup gönderdik. Yurtdışında vatandaşlarımızla bir araya geldik. Yeni bir teşvik sistemi var, bunun da fırsat olduğunu paralarını yatırıma dönüştürmelerine ilişkin kendilerini teşvik ediyoruz. Birinci dönemde uygulanan varlık barışı yaklaşık 14.8 milyar liralık bir beyanla sonuçlandı. Tahakkük eden vergi 419 milyon civarındaydı. Bunun 204 milyonu tahsil edildi. İkinci dönemde 3.9 milyarlık bir beyan söz konusu. Yaklaşık 3 milyarı yurtiçinden 900'ü yurtdışından bir beyan söz konusu. Lüksemburg'un ardından İsviçre ve Avusturya ile hesapta gizliliği kaldıracağız."

VERGİNİN SİYASALLAŞMASI SÖZ KONUSU DEĞİL
Maliye Bakanı TÜSİAD'dan gelen vergide siyasallaşma eleştirilerine yönelik "Vergi uygulamalarında siyasallaşma söz konusu değil. Türkiye'de hiçbir grup imtiyazlı değil. Denetim birimlerinin birleştirilmesi ve daha etkin bir konuma getirilmesi yeni bir olay değil. Son beş altı yılda ne değişti de gelir idaresi siyasallaştı. Dünyanın hiçbir ülkesinde Merkez Bankası'nın bağımsızlığı gibi bağımsız bir gelir idaresi yoktur. Türkiye'deki uygulama dünyayla da çok farklı değildir. Her vergi elemanı bağımsız denetim yapar" dedi.

MEMURU ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ
Şimşek, halen belli olmayan memur maaş zamlarına ilişkin soruyu "Yılın ilk 9 ayında Türkiye'de enflasyon yüzde 2.18. Biz bu yıl yüzde 8.7 verdik. Enflasyonun dört katına yakın memurlara maaş artışı verdik. Memuru, emekliyi, işçiyi enflasyona ezdirmeyeceğiz. Bizim öngördüğümüz oranların olduğu gibi bütçeye yansıtılması söz konusu sürpriz olmaz" şeklinde yanıtladı. Hükümet memura 2010 yılı için yüzde 2.5+2.5 zam önermişti.

Sayfa Yükleniyor...