İflas erteleme neden yasaklandı?

Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, iflas erteleme taleplerinin OHAL süresince yasaklanması üzerine bu durumun ne anlama geldiğini ve iş dünyasına nasıl yansıyacağını anlattı.

İflas erteleme neden yasaklandı?

Olağanüstü hal kapsamında dün Resmi Gazete’de yayımlanan kanun hükmündeki kararnameden (KHK) çıkan karar üzerine iflas erteleme yasaklandı. Buna göre, kanun iflas erteleme talepleri olağanüstü hal süresince yapılamayacak. 

Uzmanlara göre iflas erteleme, FETÖ soruşturması kapsamında daha çabuk hareket edilebilmesi için OHAL süresince yasaklandı.

İflas erteleme verildiğinde, borçluyla ilgili hiçbir takip yapılamıyor. Hatta daha önce başlamış takipler duruyor. Bu da şirketlere, 2 yıllık bir zaman kazandırıyor.

Konuyla ilgili NTV'nin sorularını yanıtlayan Vergi Uzmanı Nedim Türkmen konuyla ilgili özetle şöyle konuştu;

"Bu durumu FETÖ şirketlerine yapılan operasyonların bir parçası olarak görüyorum. Devlet zaten bu tür yapılanmada içinde olan ya da destek veren firmalarla ilgili çalışma yapıyor. Burada bir operasyon yapılacaksa mahkeme kararı ile engellenmiş olmak istenmiyor."

İFLAS ERTELEMESİ YAPAMAYAN FİRMALARA NE OLACAK?

Türkmen iflas ertelemesi yapamayan firmalar için ise şunları söyledi:

"Bir şirket artık bütün mallarını sattığında borçlarını ödeyemiyorsa bankalar ya da diğer alacaklılar gelip icra takibi yapacaklar. Krediler geri çağrılacak. O zaman ne olacak? Sizin 500 lira borcunuz var, 100 lira mal varlığınız var. O varlık 50 liraya gidecek. Siz iflas edeceksiniz. İflas ertelemenin bizim hukuk sistemimizde olması lazım. Ama bunu kötü niyetli kullananlara ya da terör örgütü içinde yer alanların yararlanamaması için kısa bir süreliğine bunun engellenemesini normal karşılamak lazım." 

Öte yandan 2016 yılında açılan davalarla birlikte iflas erteleme talebinde bulunan firma sayısı şu an 3 binin üzerinde bulunuyor.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Ekonomi
  • OHAL
  • FETÖ
  • Darbe

Sayfa Yükleniyor...