İflastan kurtulmak için çok uğraşacak

Yunanistan'ı kurtarma paketi öncesinde daha güç günler bekliyor.

İflastan kurtulmak için çok uğraşacak

Yunanistan, fazladan istenen bütçe kısıntılarını da parlamentosunda kabul etmiş olmasına rağmen, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nu, kendisini iflastan kurtarmaya razı etmek için daha çok uğraşacak.

AB, Başbakan Lucas Papademos'un koalisyon hükümetinde kalan iki partinin liderlerinden, ücretler, emeklilik maaşları ve istihdamda yapılacak kısıntıları Nisan'da yapılacak seçimlerden sonra uygulayacakları yolunda yazılı taahhüt vermelerini istedi.

Pazar gecesi meclis kurtarma paketinin koşullarını görüşürken Atina sokaklarında polisle göstericiler arasında meydana gelen çatışmalar sonunda kentte, kimi tarihi eser olan 93 yapı ciddi boyutta tahrip edildi.

Euro Bölgesi maliye bakanları, Atina'nın Mart'ta vadesi gelen 14.5 milyar Euro borcunu ödeyemeyerek iflas etmesini önleyecek 130 milyar Euro'luk yardımı onayamadan önce, Atina'dan bu yıl yapacağı tasarruf hedefinde açık kalan 325 milyon Euro'nun da nereden kısılacağını belirlemesini istedi.

Yunan hükümet sözcüsü Pantelis Kapsis, hükümetin önünde daha çok iş olduğunu söyledi. Ancak Yeni Demokrasi partisi başkanı Antonis Samaras'ın sözleri Avrupa'ya güven vermekten uzak. Samaras parlamentoda yaptığı konuşmada, "Sizden yeni borç anlaşmasına evet oyu vermeniz istiyorum çünkü uçurma düşmekten kurtulalım ve istikrar yeniden kurulsun ki, yeniden müzakere edip bugün bize zorla kabul ettirilen politikayı değiştirebilelim" dedi.

SAMARAS SEÇİMİN FAVORİSİ
Anketlerde Yeni Demokrasi'nin önde gitmesi, Samaras'ın Papademos'tan başbakanlığı alması demek oluyor.

Teknokrat Başbakan Papademos, yardım anlaşmasını ve Yunanistan'ın tahvil takası anlaşmasını tamamladıktan sonra görevi bırakacak. Samaras, daha önce de AB'ye yazılı teminat vermemek için direnmişti.

Kapsis, maliye bakanlığının 325 milyon Euro açığın nereden kapatılacağı üzerine çalıştığını ancak Eurogroup toplantısından sonra bile çözümlenmemiş pek çok nokta kalacağını söyledi. Yunanistan borç yükünü azaltabilmek için özel sektör katılımı (PSI) anlaşmasını da sonuçlandırmak zorunda.

Kapsis, "Önümüzdeki üç hafta cehennemden farksız olacak. PSI ve kurtarma muhtırasıyla ilgili yapılacak işlerin listesi çok acil" dedi.

Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, özel yatırımcıların ellerindeki Yunan tahvillerinden büyük çaplı zarar etmeye razı olmalarını öngören PSI anlaşmasının koşulları Eurogroup toplantısından sonra açıklanacak.

YÜZDE 70 ZARARI KABUL EDİYORLAR
Bir kaynağın Reuters'e verdiği bilgiye göre Yunanistan'ın alacaklıları, yüzde 70 zararı kabul ediyorlar.

Lüksemburg Maliye Bakanı Luc Frieden, Yunanistan'ın tüm koşulları yerine getirmemesi halinde Eurodan çıkması gerekeceğini söyleyerek diğer Euro ülkelerinde hâlâ kuşkular olduğunu ifade etti.

Frieden, Washington'da yaptığı bir konuşmada "Yunanistan bu kadar ağır bütçe kısıntıları uygulamaktansa Euro bölgesinden çıkmanın daha iyi olacağına karar verebilir" dedi.

Sayfa Yükleniyor...