'İhtişam geri dönüyor'

Ayasofya Müzesi'nin ana kubbesinin altında 17 yıldır kurulu bulunan iskelenin sökülmesi, dünya basınında yer aldı.

'İhtişam geri dönüyor'

Ayasofya Müzesi'nde restorasyon çalışmaları nedeniyle 17 yıldır kurulu bulunan iskelenin, ''İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'' çalışmaları kapsamında sökülmesi, İtalya'nın önde gelen basın organlarından ''La Stampa'' gazetesinin manşetine taşındı.
        
''La Stampa'' isimli İtalyan gazetesinde ''Ayasofya, İhtişam Geri Dönüyor'' başlığıyla manşetten verilen haberde, iskelenin söküldüğü kubbe, ''Boğazın mücevheri'' olarak tanımlandı.
        
Ayasofya'nın, İstanbul'un sembol yapılarından biri olduğunun belirtildiği haberde, tarihi yapının günümüzde hiç olmadığı kadar zorlu bir görevinin bulunduğu aktarıldı.
        
Tarihi Ayasofya'nın, 1700 yıllık bir geçmişe sahip, farklı dinler ve kültürler arasında varlığını sürdürdüğünün anlatıldığı haberde, Ayasofya'nın tarihçesine de yer verildi.


Muazzam yapının öyküsünün M.S 337 yılında İmparator Konstantin'in Doğu Roma İmparatorluğu'nun yeni başkentinin katedralini yaptırmaya karar vermesiyle başladığının ifade edildiği haberde, Ayasofya'nın tarihçesi şöyle aktarıldı:
        
''Ayasofya, iki kere yıkıma uğradı ve Jüstinyen ve eşi Theodora'nın isteğiyle yeniden inşa edildi. Kutsama töreninin yapıldığı gün, tüm Hristiyanlık için bir dayanak noktası ve aynı zamanda da imparatorluğun sembolü haline geldi. Yapıldığı dönem için gerçekten muazzam bir teşebbüs söz konusuydu. Nitekim, yüzyıllar boyu dünyanın en büyük anıtı özelliğini korudu. Devasa boyutları ve özellikle de 31 metre çapındaki kubbesi, İstanbul'un bulunduğu deprem bölgesi, yapıyı daha ilk andan itibaren zorlu bir sınava soktu. Konstantinopoli'nin fethinden sonra, yapıyı sağlamlaştırma görevi en önemli Osmanlı mimarı Sinan'a verildi.
        
Ayasofya'nın, 1700 yıllık hayatında yaşamadığı şey kalmadı. Bizans İmparatorluğu'nun şatafat ve entrikalarından, 1201'deki IV. Haçlı Seferi sırasındaki yağmaya, Osmanlıların fethinden, camiye dönüştürülmesine kadar... Laik ve çağdaş devletin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 1934'te, Bizans döneminin bir başka büyük anıtı Kariye Camisi'yle birlikte Ayasofya'yı, tüm dinlerin ve halkların mirası, müze ilan etti.''


Sayfa Yükleniyor...