IMF'deki kriz Yunanistan'a yansımayacak

IMF Başkanı Strauss-Kahn'ın gözaltına alınmasının Yunanistan'ın borç sorunuyla ilgili görüşmeleri etkilemesi beklenmiyor.

IMF'deki kriz Yunanistan'a yansımayacak

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın cinsel saldırı suçlamasıyla gözaltına alınmasının, Euro Bölgesi maliye bakanlarının bugün Brüksel'de yapacağı toplantıda Yunanistan'ın borç sorunuyla ilgili görüşmeleri etkilemesi beklenmiyor.

Brüksel'deki toplantıda Yunanistan'a daha fazla yardım yapılması ya da bu ülkenin borçlarının yeniden yapılandırılması görüşülecek. IMF Başkanı Strauss-Kahn, New York'ta gözaltına alınmasaydı bu toplantıya katılacaktı. Strauss-Kahn gözaltına alındığı için dün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yapılması planlanan toplantı da iptal edildi. İki lider söz konusu toplantıda Yunanistan'ın borçlarını görüşecekti.

Brüksel'de yapılacak toplantıya Strauss-Kahn'ın yerine IMF Başkan Yardımcısı Nemat Şefik katılacak.

Yunanistan hükümet sözcüsü Yorgos Petalotis, Strauss-Kahn'ın gözaltına alınmasının ülkesinin finansal sorunlarının çözümü çabalarını etkilemeyeceğini açıkladı.

Petalotis, ''Yunan hükümeti bireylerle değil, kurumlarla iş yapıyor ve krizden çıkmamızı sağlayacak programı engelsiz biçimde uygulamaya devam ediyor'' dedi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de Petalotis gibi benzer bir ifadeyle, ''Euro Bölgesi toplantısı planlandığı gibi yapılacak'' diye konuştu.

BAŞKANLIĞA LIPSKY VEKALET EDECEK
Bu arada IMF'den yapılan açıklamada, IMF'nin tam olarak çalışmaya devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun dün yaptığı toplantıda, IMF Başkanlığına Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky'nin vekalet etmesinin kararlaştırıldığı ifade edildi.

Brüksel'deki toplantıda Yunanistan'ın borç sorunu yanı sıra Portekiz'e 78 milyar Euro'luk kurtarma paketi ve İrlanda'nın borç kriziyle ilgili kaydettiği son gelişmeler ele alınacak.

Piyasa uzmanları, bir yıl önce AB ve IMF ile 110 milyar Euro tutarında kurtarma paketi üzerinde anlaşan Yunanistan'ın finansal sorunlarının çok derin olduğunu, bu yüzden borç batağındaki ülkenin borçlarını ödeyemez duruma gelmesinin kaçınılmaz olduğu tahmini yürütüyorlar.

Almanya Başbakanı Merkel, daha fazla yardım etmeden önce Alman hükümetinin, Yunanistan'a sağlanacak yeni krediler için daha fazla sıkı koşulların uygulandığını görmeye ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Maliye Bakanı Schaeuble ise aksine Yunanistan'da incelemelerde bulunan heyetin haziran ayındaki raporunda bu ülkenin borçlarını ödeyemeyeceğini rapor etmesi halinde daha fazla şeyin yapılması gerektiğini kabul ediyor.

Yunanistan'ın 327 milyar Euro borcu bulunuyor ve bu borç miktarı gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 150'sine denk düşüyor.

Sayfa Yükleniyor...