'Irak ve Suriye'den talep var'

Türkiye'de 18 milyon yapının yüzde 90'ı izolasyonsuz, bu yapıların mantolamalarının tamamlanması durumunda 7,5 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlanacak.

Kütahya Yapı Kimyasalları (KYK) Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sürmeli, 3 üretim tesisiyle 20 ülkeye ihracat yapan KYK'nın, sektörün lideri olmayı hedeflediğini kaydetti.

Sürmeli, KYK'nın ısı yalıtım dış cephe ürünü olan Mantotherm'in bu yılın ilk aylarında piyasaya sunulduğunu anımsatarak, Türkiye'de 18 milyon yapının yüzde 90'ının izolasyonsuz olduğunu, bu yapıların mantolamalarının tamamlanması durumunda 7,5 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlanacağını bildirdi.

Türkiye'nin enerjide yüzde 72 oranında dışa bağımlı olduğunu hatırlatan Sürmeli, enerjide tasarrufun önemini vurguladı. Ürünlerde yüzde 80 oranında yerli ham madde kullandıklarının altını çizen Sürmeli, yeni dönemde ısı ve su izolasyonu konusuna ağırlık vermek istediklerini anlattı.
        
Onur Sürmeli, KYK'nın faaliyetleri hakkında bilgi verirken, ''2008 ciromuz 25 milyon dolardı. Bu yıl ilk aylar sıkıntılı olmasına rağmen kriz döneminde de büyüdük. Diyarbakır fabrikamız için 3 milyon avroluk yatırım yaptık. Fabrika, 2010 Mart ayında üretime başlayacak. İhracat ve iç pazara yönelik olarak burada da üretim yapılacak'' diye konuştu.
        
''MANTOLAMANIN MALİYETİ 2-4 YILDA AMORTİ EDİLİYOR''        
KYK Genel Müdür Yardımcısı Uğur Kavukçuer de, yıllık 100 bin ton kapasitesi olan Diyarbakır'daki fabrikanın KYK'nın tüm ürünlerini üreteceğini ifade etti. Kavukçuer, ''Irak ve Suriye'den ciddi talep var'' dedi.

Montotherm Ürün Müdürü Yasemin Çevik ise Türkiye'de, ithal edilen enerjinin yüzde 33'ünün konutlarda, bir başka değerlendirme açısından da yüzde 85'inin ısıtma ve soğutmada kullanıldığına işaret etti.

Çevik, bu tüketimi azaltmanın yolunun ısı yalıtımı olduğunu, bir binanın ısı yalıtımı için mantolanmasının yüzde 50'ye varan enerji tasarrufu sağladığını vurguladı.

Revize Isı Yalıtım Yönetmeliğinin Kasım 2008'de çıktığını ve bu ay yürürlüğe girdiğini anımsatan Çevik, bu yönetmeliğe göre yeni yapılacak binalarda enerji kimliği belgesi olması, mevcut binaların ise bu belgeyi 10 yıl içinde alması gerektiğini kaydetti.

Isı yalıtımının teşvik edilmesi için ısı yalıtım malzemelerindeki KDV'nin yüzde 18'den yüzde 1'e inmesini istediklerini dile getiren Çevik, mevcut binalarda ısı yalıtımının artırılması için uzun vadeli ve masrafsız kredilerin verilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Mantolamanın, binalarda korozyonu önlediği için de bina ömrünü artırdığına dikkati çeken Çevik, mantolamanın ısıtmanın yanı sıra soğutmada da tasarruf sağladığını kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...